Reviczky-kúria

Esztergom Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
A Bikoli út mellett, dombon, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, manzárdtetős kúria. Két hosszoldalán timpanonos középrizalit. Kéttraktusos belső, a födémek újak, a nyílászárók, padozatok hiányoznak. Az épületben kályhafülkék és falfestés töredékek. Feltehetően a Sissay család építtette a 18. század közepén. A 19. század második felében került a gróf Reviczky család birtokába, majd 1920-tól a Radvánszky családé volt. A kúriától É-ra kápolna: épült az 1730-as években, 1840-ben átépítették; továbbá romos melléképület.
külső leírás:
A Bikoli út mellett NY-ra fekvő területen, emelkedőn szabadonálló, téglalap alaprajzú, földszintes kúria. Manzárdtetős, a fő- és hátsó homlokzati bejáratok fölött háromszög-oromzatokkal; fedélszéke új, héjazata részben régi, részben új cserép. D-i végében pince.
Külseje jelenleg a tégláig lecsupaszítva, az egykori homlokzattagolásra csak következtetni lehet. Felismerhető az egykori, az épületen körbefutó lábazat, valamint az, hogy az összes homlokzatot pilaszterek tagolták. A főhomlokzat hét-, a hátsó homlokzat kilenctengelyes; a hátsót közép- és sarokrizalitok tagolják (három -, illetve egy-egy tengely), de a főhomlokzaton is ki volt emelve valami módon a két szélső és a középső tengely. Az oldalhomlokzatok négy-négytengelyesek. Bejáratok a fő- és a hátsó homlokzat középtengelyében, az É-i oldalhomlokzat első tengelyében helyezkednek el, a pincelejárat a D-i oldalhomlokzat második tengelyében.
A főhomlokzat ablakai egyenes záródásúak, új, talpköves, füles tagolt szalagkerettel, könyöklővel. Mindegyik fölött volt szemöldök, a szélsőké törtívű - az egyik megmaradt -, a többié egyenes. A bejárathoz néhány kő lépcsőfok vezet; nyílása kosárívvel záródik, záradéka fölött volutás-záróköves szemöldökdísz. A háromszög-oromzatban szegmentíves nyílású ablakocska.
A hátsó - és az oldalhomlokzat ablakai az előzőekkel megegyeznek, kivéve a középrizalit nyílásait. Itt az ablakok az ajtó mintáját követik: kosáríves záródás, tagolt szalagkeret, könyöklő, ívelt szemöldök. Az ajtó záradéka fölötti volutás-záróköves dísz, talpköve szintén volutás.
A D-i oldalhomlokzaton az első és a harmadik tengelyben szegmentíves záródású pinceablak, a másodikban félköríves záródású, tagolt szalagkeretes pincebejárat.
2001-es adat.

2009.04.13 14:18 snake állapot: 5 - koordináta: N 47° 42,998' E 18° 27,134' - pont: 18

A megadott koordináták a főúton lévő bejáratra mutatnak. Mivel a műemlék magánterület, amit a zárt kapu és a tábla is jelez, ezért mapsource segítségével saccoltam egy értéket, ami kb a ház helyét jelölheti:
47°43,044' 18°27,123'
A ház nagyjából 80 méterre áll a főbejárattól É- ÉNY- i irányban. Teljesen fel van újítva, akárcsak a mellette lévő kápolna ( vagy templomocska). Mivel magánterület, ezért természetesen egyik sem látogatható. Viszont a területtel szemközt lévő domboldalról szépen rá lehet látni az épületre. Távcső, teleobjektív segíthet.
Sajnálatos, hogy ma mindent meg lehet venni, ha pénze van az embernek. Útközben több birtokot is láttunk, ami ugyan kápolnával nem büszkélkedhetett, viszont szép nagy halastavak voltak mellettük.

Várrom (6.516 km)
Királykút (6.836 km)