Thonet lakó- és üzletház

Ún. Thonet lakó- és üzletház, Lechner Ödön, 1888-1889.
:
Négyemeletes, két belsőudvaros szecessziós üzlet és lakóépület, a Váci és az Aranykéz utcák között, zártsorú beépítésben.
A négyemeletes, három ablaktengelyes épület alsó két, nagy üvegfelületekkel kialakított, üzletportál jellegű szintje felett, díszes kovácsoltvas korláttal ellátott végigfutó erkély tagolja és - az ablaktengelyekbe helyezett, domborműdíszes tagolt-íves keretezésű oromzati szakaszok koronázzák, amelyek mögött sima homlokzatú, visszahúzott (alulról nem latható) ötödik emeleti szint helyezkedik el. Az egész épülethomlokzat, indadíszes mázaskerámia lapokból áll, amelyekbe, az erkély sávja feletti szinteken nagy, négyzetes formájú, keretezett ablakfelületeket úsztattak. Az alsó, üzlet portál-szinteken, az első emeleti ablakfelületek között két, "pre-szecessziós" jellegű rácsmotívummal ékesített háromszögletű kis erkély helyezkedik el, a felettük induló lizénasávokat a negyedik emeleti falnyílások között szecessziós-gótizáló szoborfülkék zárják le, amelyekben egy-egy álló szobor latható.

Gyönyörű homlokzatú ház, luxusüzleteknek ad otthont az utcaszintje.

Fogadó (0.027 km)