Várrom

Régészeti emlék
vár
LAKÓÉPÜLET
vár
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Tarján községtől D-re, Tornyópusztától K-re, a Kis-Somlyóhegy tetejének ÉK-i lejtőjén fekvő, nyújtott ovális alaprajzú sáncmaradványok. A vár okleveles említése nem ismert. A helységet 1240-ben említik a forrásokban először. 1529-ben a törökök elpusztították és csak 1640-től települt újra. A 19. századtól az Esterházy család birtoka volt. Falmaradványai a 20. század elején még látszottak.
külső leírás:
Sáncmaradványok a Tarján községtől délre fekvő Tornyópusztától keletre fekvő, 382 méter magas Kis-Somlyó-hegy tetejének északkelti lejtőjén. Az északkelet-délnyugat irányú, nyújtott ovális alakú hegy északkeleti lejtőjén, 377 és 382 méteres magasság között földtöltések kb. 40 méter hosszú, nyújtott ovális alakú maradványai. Hegy csúcsától kb. 10-15 méterre körben meredeken lefutó partoldalak. Hegycsúcs északkeleti végén egymással nagyjából derékszögben találkozó három kőből és földből álló töltés csekély észlelhető maradványa. Északnyugati, kb. 5 méteres töltés nyugati vége elvész, északi széle az északkeleti töltés északi végétől csatlakozik. Délkeleti, kb. 2 méteren követhető töltés az északkeleti töltés keleti végétől indulva délnyugati irányba húzódva elvész.
A területen műszaki állapota szerint megítélhető építészeti objektum nem található.

Csak elképzelni lehet, hogy itt valaha vár volt.