Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
6385
törzsszám:
2638
szélesség (lat):
N 47° 36,484'
hosszúság (lon):
E 18° 30,862'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
ref. templom
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
77
település KSH kódja:
18935
földhivatal:
Tatabánya Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Utcavonaltól beljebb, szabadon álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület, homlokzata előtt álló hagymasisakos toronnyal. Síkmennyezetes belső tér. Berendezés: szószék, Mózes-szék, padok: 19. század első fele. Épült 1785-ben, tornya 1825-ben készült. A telken: a parókia épülete.
külső leírás:
A templom egy telken található a parókia épületével, szabadon álló téglalap alaprajzú, É-D-i tájolású épület.
D-i homlokzata elé 17 m magas négyszögletes torony épült, egyszerű szegmensíves bejárattal, az osztópárkány felett kis kerek karzatablak, a torony felső szintjének három oldalán félköríves kórusablakok, e felett négy oldalon kerek harangablakok nyílnak. Hagymakupolás toronysisak zárja le. A hajótest bal oldalán van a templom bejárata, kis előtetővel fedve, a hajó oldalain két-két kívül egyenes, belül szegmensíves ablakbélettel záródó ablak (talán későbbiek a keretek), az egyenes hátfalon egy ablak nyílik. Fehérre festett, vakolt lábazata, nyeregtetején palafedéssel.

Állapotjelentések

2011.02.19 11:01 Bamby állapot: 5 - koordináta: N 47° 36,483' E 18° 30,861' - pont: 11

A templom állapota kiváló. Ottjártunkkor találkoztunk a lelkésszel, aki ismeri a műemlékem.hu-t és kedvesen szabadkozott, hogy akadt olyan korábbi jelentő, aki nem jutott be az udvarra, mert a kapu zárva volt. Ha Nyitva a kapu, bártan lehet csöngetni, szívesen megmutatja belűlről is a templomot, s most is így tett.
A templom egyébként a XVIII.század második felében épült, s azért van beljebb az utcafrontnál, mert az akkori előírások szerint református templom nem nyílhatott az utcára.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.