Domonkosok-, majd Angolkisasszonyok zárdája

kolostor
rövid leírás:
Háromemeletes, eklektikus homlokzatú épület. (1784-ig a domonkosok, majd az Angolkisasszonyok zárdája) barokk, 1716-1747., Tallher József, 1787.
:
Körülépített udvaros, háromemeletes eklektikus épület, zártsorú beépítésben, egyemeletes barokk maggal.
Az épület tíz tengelyes Váci utcai homlokzata eklektikus. Balról az ötödik rizalit-szerű tengelyben nyílik a kapu, melynek díszes pilaszteres-párkányos kiképzése az I. emeleti ablakot is magába foglalja. A kapu felett vörös márvány, az 1813. évi építkezést megörökítő emléktábla. (Szövegét 1. a történetben.) A jobboldali legszélső tengely - szintén rizalitként kialakítva - utólagos eklektikus toldalék, sarkai armirozottak A földszint és a 11. emelet felett egyszerű osztópárkánnyal húzódik. A kaputól balra szűkebb jobbra tágabb tengelyállassal sorakozó ablakok kváderezett falsíkban ülnek. Keretkiképzésük a földszinten armirozás és egyenes szemöldökpárkány az 1 emeleten tükrös mellvéd, könyöklőpárkány tagolt füles szalagkeret és háromszögű timpanonos szemöldökpárkány; a II. és III. emeleten tagolt füles szalagkeret zárókővel. A kéttagú koronázó párkányt sima friz és konzolsoros függőlemez alkotja. Hátsó homlokzata szintén eklektikus, tizenkét tengelyes, s a Molnár utca felőli udvarra néz Földszinti nyílástengelyei - az észak felőli első kettőt kivéve- nem esnek egybe az emeletiekkel, s a dél felőli három szélső tengely egymáshoz képest mind a négy szinten eltolódva szabálytalan beosztásban helyezkedik el. Az észak felőli harmadik tengelyben nyílik az épület hátsó bejárata, eklektikus ajtószárnyakkal; az összes többi nyílás asztalosmunkája is eklektikus. A zárt udvarra néző belső homlokzatok egyszerűek: sima falsíkban egyforma kő-, illetve vakolatkeretes ablakok sorakoznak. Asztalosmunkájuk a déli szárnyon a földszinten és az I. emeleten barokk és késő barokk, feljebb eklektikus; a Váci utcai és az északi szárnyon a II. emeletig késő barokk és klasszicista, a III. emeleten eklektikus, hátsó nyugati szárnyon az I. emeletig késő barokk és klasszicista, a II-III. emeleten eklektikus. Az egyes szárnyak és szintek egymáshoz képest eltérő ablakszint magasságai és ablakméretei különböző építési periódusokra utalnak. Ugyanerre mutat a délies a nyugati szárny magasabb, de egyébként a másik két szárnyéhoz hasonlóan egyszerű, egytagú zárópárkánya is.

Az utca felől nézve tényleg szép, jó állapotú az épület. Az udvari oldal már nem került sorra a felújításnál.