Miklós-malom

Ipari műemlék
élelmiszeripari malom
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
étterem
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Malom-patak mellett, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület, amelyhez Ny felől, téglalap alaprajzú, azonos gerincmagasságú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős toldalék épült. É-i homlokzatához L alaprajzú, földszintes toldaléképület, K-i homlokzatához vörös mészkő duzzasztógát csatlakozik. A kétszintes malomtér alsó szinti támaszai vörös mészkő oszlopok, fejezettel, lábazattal. Az emeleten fából készült kihasasodó oszlopok állnak. Az oromzatos, nyeregtetős malomtér 1760 körül épült (építész: Fellner Jakab). 1860-ban Bürtner József, a malom bérlője, modern gépekkel szerelte fel. A Ny felőli toldaléképület 1888 után épült. 1900-1913 között Ámon Károly bérelte, majd annak lejárta után elvitte a malom berendezését. 1923-1935 között Verencsics János bérelte. 1947-ben Pályka Dezső megvásárolta ifj. Esterházy Miklóstól. 1966-ig dolgozott malomként. 1973-ban múzeum céljára belsejében kisebb átalakítások történtek. Jelenleg üresen áll.
külső leírás:
A Malom-patak partján szabadon álló, egyemeletes malomépület. Téglány alaprajzú egykori üzemteréhez nyugatról egy keskenyebb, kétszintes lakószárny csatlakozik.
Déli főhomlokzatát az üzemtér-szakasz, valamint az ahhoz nyugat felől kapcsolódó egy ablaktengelyes lakószárny alkotja. Az üzemtér oromzatos részének síkja előre lép, benne két nyílástengely figyelhető meg. Közülük a nyugati földszintjén egy egyenes záródású, kétszárnyú ajtó látható, melyhez a homlokzattal párhuzamosan futó, egykarú lépcső vezet. Az ajtó felett két szintben téglányalakú, kisméretű ablakok vannak. A harmadik szinti ablak már az oromzatban helyezkedik el. Ezzel egy szintben található az ugyanilyen kialakítású másik tengely ablaka. Utóbbi tengelyben az alsó szinten nincs nyílás. Az oromzat csúcsában az előző nyílásokkal megegyező kialakítású ablak látható.
Az épület nyugati- szélein 45 fokban lesarkított - homlokzata egyemeletes, az emeleten három, a földszinten négy nyílástengelyes. A nyílások közül a középső földszinti nyílás ajtó, a többi tengelyben ablak található. Az ablakok hatszemesek, kivéve a földszint bal oldali, állótéglány alakú, háromrészemes ablakát.
Az északi homlokzat visszalépő nyugati részén - egy nyílástengelyben - egymás felett két ajtó található. Az ajtók egyenes záródásúak. Az emeleti nyíláshoz falépcső vezet fel, tőle balra kis, négyzetes, rácsos ablak figyelhető meg. A homlokzat oromzati szakaszán - két tengelyben - egymás feletti három szinten téglányalakú ablakok helyezkednek el, jobb oldalt három egymás felett, balra egy a harmadik szinten, egy az oromzat tetején. A homlokzathoz keletről kis melléképület csatlakozik.
A keleti homlokzaton négy újonnan kialakított, nagyméretű, keskeny, magas, téglány alakú ablak figyelhető meg. Alattuk balról három nyílás látható, az egykori malomkerekek tengelyének helye. A negyedik ablak alatt, de az eredeti tengelynyílásoknál kissé feljebb, jelenleg is egy malomkerék van.
A keleti homlokzat északi oldalához csatlakozik a vörösmészkőből készült pilléreken álló gát.
Múzeumi raktár, étterem, lakás.

A műromokon átfolyó Kis-források és a Kék-forrás elfolyó vize a Malom patak, 8 a Kristály uszoda után vízimalmok sorát hajtotta, az ún. Malom-patak. A Kristály uszoda alatt dolgozott a Sándor-malom. A Sándor-malomtól egy jó kőhajításnyira működött a Fellner Jakab által 1760 körül épített Ruppert- vagy Miklós-malom. (ma bolt és kocsma). Legutolsó tulajdonosa Pályka Dezső volt.
Jelenleg nem működik, lassú építgetés alatt áll.