polgárház
polgárház
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős saroképület, É felől nyaktaggal hozzákapcsolódó L alakú toldaléképülettel. Utcai homlokzatának D-i tengelyében vízszintes záradékú bejárati kapu, udvari homlokzata előtt pilléres, beüvegezett tornác. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, síkmennyezetes belső terek, néhány eredeti nyílászáróval. Épült a 19. század elején.
külső leírás:
Zártsorú beépítésű, földszintes, "L" alaprajzú épület az Ady Endre és a Hattyúliget utcák sarkán. Tetőzete cseréppel fedett nyeregtető.
Ady utcai, tagozott barokk főpárkányú főhomlokzata öt ablaktengelyes, a homlokzat jobb oldalán egyeneszáródású kapuval. Az ablakok körül vakolt szalagkeret található, széles szemöldökmezővel, a mezőben nyújtott hatszög dísszel.
A kaputól balra található három ablakban négyzetosztású, szegecselt klasszicista jellegű vasrács található. Az utcai ablakok belső szárnyán megmaradtak az eredeti klasszicista kilincsek. A kapu szárnyai újak, kerékvetői vörösmészkőből készültek.
A Hattyúliget utcai, tagozatok nélküli oldalhomlokzat 7 tengelyes, közülük a 4. üzletbejáratként funkcionál, a többi ablak. A nyílászárók újak.
Az udvari homlokzatok előtt egykor tornác futott végig, azt mára befalazták, benne új nyílások láthatók.
Az épület hátrébb eső, egykoron gazdasági részei többszörösen átalakítottak, műformát nélkülözők.

A régi épület meglehetősen elhanyagolt állapotban van, sok hibával.