Megújulásunk támogatója:  

Jenő-malom

azonosító:
6409
törzsszám:
2459
szélesség (lat):
N 47° 39,047'
hosszúság (lon):
E 18° 19,843'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Ipari műemlék
eredeti főtípus:
feldolgozó ipar
eredeti típus:
élelmiszeripari üzem
eredeti altípus:
élelmiszeripari malom
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
3305/10, 3305/8
település KSH kódja:
20127
földhivatal:
Tata Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Az 1775-1823 között létesített park É-i részén, kőfallal kerített telken, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős malomépület, hozzá ÉNy-ról csatlakozó keskenyebb, földszintes toldalékkal, DK-i sarkán vörös mészkő zsilippel és modern toldalékkal. Homlokzatok nyílásrendszere és belső terei átalakítva. A malmot egykor a Pokol-forrás vize hajtotta. 1890-ben a Muraközy család bérelte, majd 1900-1920 között Lampert Bálint. 1930-ban jéggyárnak alakították át. 1948-tól raktár, később szivattyúház. Jelenleg romos állapotban, üresen áll.
külső leírás:
Szabadon álló beépítésű, téglány alaprajzú épület, melynek északi (fő)homlokzata az Erzsébet királyné térre, déli homlokzata pedig az egykori malomárokra néz. Az épületen magas, barnára festett lábazat fut körbe, különben szürke, dörzsölt vakolattal burkolt.
Főhomlokzata két szintes, földszintje 3-1-3 tengelyes, melyből a bal oldali három nyílás 1-1 kis méretű, állótéglány alakú, kétszemes, rácsozott, keretezés nélküli ablak, tőlük jobbra egyszerű, modern bejárati ajtó, melyhez, a homlokzattal párhuzamosan futó rézsűs feljáró vezet. A bejárat fölött modern, fából készült védőtető figyelhető meg. Ettől jobbra három, szintén modern, állótéglány alakú, keretezetlen ablak látható. A jobbról számított 1. és 2. ablak között emléktábla helyezkedik el. A földszint síkjából mintegy 20 cm-rel kiugró emelet kiosztása azonos a földszintével, azzal a különbséggel, hogy a földszint ajtaja felett itt a jobb oldali ablakokkal megegyező ablak van.
A nyugati homlokzat homlokzata a földszinten két ablaktengelyes, középen egy kisebb méretű, ettől jobbra egy nagyobb, állótéglány alakú, modern ablak látható. Mindkettő ráccsal ellátott. Fentebb, a homlokzat bal oldalán öt magas, keskeny, állótéglány alakú, modern ablaknyílás, valamint az "L" alakban elhelyezett MALOM HOTEL neon felirat figyelhető meg.
Az árokra néző déli homlokzat három szintes, alsó szintje kváderkövekből rakott, benne négy, állótéglány alakú, modern ablak, közülük az 1. és 2. vasrácsos. E szint fölött erőteljesen kiugró két emelet látszik, mely kiugrást a szállodai szobák előtt húzódó 6-6, egymástól fallal elválasztott, vasrácsos erkély alkotja, ezekre a szobákból kétszárnyú, modern erkélyajtó vezet.
Az épület dél-keleti sarkához csatlakozik vörös mészkő elemeket tartalmazó egykori gát.
Az épület keleti homlokzatának földszintje hat tengelyes, melyből az 1. és 3. egyszerű ajtó, közöttük egy nagyobb méretű, modern ablakkal. A 3. nyílástól jobbra három kis méretű, állótéglány alakú szellőzőablak figyelhető meg.
A homlokzat emeleti részén, a szemben lévő homlokzat már leírt nyílásainak megfelelően, öt darab, magas, keskeny, állótéglány ablak látható.
átfedő műemlék:
Lakóépület (2014.05.20 21:18 ngabi)

Állapotjelentések

2008.12.12 10:51 QnJ állapot: 2 - koordináta: N 47° 39,047' E 18° 19,843' - pont: 10

felújítás előtt álló épület :
http://www.tataimuvkozpont.hu/hir.php?2

a korábbi azonosítás téves, az az Erzsébet királyné 8/a. alatti Sándor-malmot mutatja. A szállodaként működő épület halljában van egy archív-kép, ahol még látható a ház falán az épület megnevezése. Az ott dolgozók megemlítik, hogy állítólag a csatorna kikövezése még a római út köveiből származhat.

Nagyon gyanús így, hogy az eredetileg megadott archív fotó is téves.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Műrom (0.060 km)
Lakóépület (0.100 km)
Lakóépület (0.104 km)
Lakóépület (0.132 km)
Agrár-ipari (0.132 km)
Lakóépület (0.135 km)
Lakóépület (0.142 km)
Lakóépület (0.144 km)
Lakóépület (0.145 km)