Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A telek mélyében, szabadon álló, téglalap alaprajzú nyeregtetős templom, DK-i homlokzata előtt toronnyal, DNy-i homlokzata előtt bejárati előcsarnokkal. A torony bal oldalán nyílik a kőkeretes kapu, zárókövében koronával. Síkmennyezetes hajó, két végén egy-egy fakarzat. Berendezés: úrasztala: 1786; szószék: 1825; keresztelőmedence: 1842. Orgona: 1839 (Schack János). Épült 1783-1786 között, tornya 1793-ban.
külső leírás:
Északnyugat-délkeleti hossztengelyű, egyhajós, téglány alaprajzú templom, délkeleti, tehát a Kocsi utca felé eső homlokzata elé épült toronnyal. A hajót és a tornyot törtívű oromzat kapcsolja egymáshoz, sarkain egy-egy nagyméretű kővázával.
A tornyon és a hajón - a sekrestye kivételével - mintegy egy méter magas, kőlapokból kiképzett lábazat fut körbe. A hajó délnyugati oldalához ragasztott sekrestyén a lábazat csak festésként jelenik meg.
A torony Kocsi utca felé néző homlokzata földszintjének két szélét egy-egy magas faltükör tagolja. A középső mezőben alul, kosáríves záródású mélyített falfülkében kisméretű, állótéglány alakú ablak látható, melynek könyöklője vörösmészkőből készült. Felette két emléktábla látható.
Felettük egy nagyméretű, félköríves záródású, szintén vörösmészkő könyöklővel ellátott ablak figyelhető meg, vakolt szemöldökében zárókőimitációval. Az ablakon zöld zsalugáter látható. Felette triglifes főpárkány található, melynek metopé-i üresek. E fölött erőteljes kiülésű korona látható. A torony következő szintje szintén mélyített falmezőkkel osztott, közülük a középsőben vakolatkeretezésű, fekvőtéglány alakú ablak helyezkedik el. Könyöklője ennek is vörösmészkőből készült. E fölött osztópárkány, majd egy nagyméretű, félköríves záródású, pilaszterek közé fogott ablak látható, szemöldökében zárókőimitációval. A torony sarkai a felső szinten armírozottak. A homlokzatot törtívű órapárkány és összetett toronysisak zárja.
A torony bal oldali homlokzatának földszintjén alul vörösmészkő kőkeretes kétszárnyú faajtó vezet a belsőbe, zárókövében koronával. Fölötte nagyméretű vakablak látható. A torony többi szintjének nyílásai azonosak a főhomlokzatnál már leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy a 2. szint ablaka itt vakablak. A torony jobb oldala szintén egyezik az előbb leírtakkal, csupán a földszint nyílása hiányzik ezen a homlokzaton.
A hajó jobb oldali homlokzata három ablaktengelyes, mindhárom nagyméretű, szegmensíves záródású, vakolatkeretezésű nyílás. Könyöklőjük vörösmészkő.
A homlokzatot homorlatos főpárkány zárja. A templom hátsó - iskolára néző - oldalához garázsépítmény csatlakozik. A homlokzat középtengelyében egymás fölött két szegmensíves nyílás látható. Közülük a felső az oromzatban helyezkedik el, ez egy vasajtóval ellátott padlásajtó. Az alsó egy szintén keretezetlen ablak.
A hajó bal oldalán szintén három nyílástengelyt figyelhetünk meg. Közülük a két szélső megegyezik a túlsó oldalon leírtakkal. A középső - az alá épült kis, sátortetős sekrestye miatt - kisebb méretű.
A sekrestye egyszerű bejárati ajtaja a Kocsi utca felé néz. Oldalán kisméretű, négyosztatú, vörösmészkő könyöklővel ellátott ablak figyelhető meg.

Korához képest jó állapot, szép környezet.

Középület (0.011 km)