Megújulásunk támogatója:  

Esterházy-kertilak; Komárom megyei Múzeumok Igazgatósága

azonosító:
6452
törzsszám:
2446
szélesség (lat):
N 47° 38,980'
hosszúság (lon):
E 18° 19,926'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típus:
irodaház
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
3306/4
település KSH kódja:
20127
földhivatal:
Tata Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Az 1775-1823 között létesített parkban, szabadon álló, megközelítően téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Ny-i homlokzata két sarokrizalittal kialakított, közöttük kétkarú lépcső vezet a középtengelyben lévő félköríves ajtóhoz. K-i homlokzata előtt a nyolcszög három oldalával záródó középrizalit, előtte terasz. A teraszra félköríves lépcsők vezetnek fel. Rövidebb É-i és D-i homlokzatain egy-egy középrizalit. Kéttraktusos elrendezésű, belső terei síkmennyezetesek. Több helyiségében díszítőfestés maradványok. Építtette gróf Esterházy Ferenc 1783-1784-ben (építész: Grossmann József).
külső leírás:
Az Angolparkban szabadon álló épület. Főhomlokzatának középrésze a nyolcszög három oldalával előreugrik. A rizalit oldalain 1-1 nyílástengely figyelhető meg, a földszinten ablak-ajtó-ablak, az emeleten tengelyben elhelyezett ablakok nyílnak. A földszint nyílásai félköríves, az emeletéi egyenes záródásúak. Valamennyi kőkeretes, zárókővel díszített. A zárókövek egyben konzolként tartják az osztópárkányt és a háromrészes főpárkány alsó részét. A főpárkány felső lezárása fogsorral tagolt. A homlokzat két oldalrizalitján a falsíkok két széle vízszintesen fugázott, a nyílások a falsíkok közepén sima mélyített faltükörben helyezkednek el. A középrizalitot gúlatető zárja.
A homlokzat előtt félköríves alaprajzú terasz található, melyre konkáv-konvex lépcsősor vezet fel. A terasz korlátját kannelurázott kőpillérek közötti keresztosztású klasszicizáló vasrács alkotja.
Az oldalhomlokzatok három nyílástengelyesek, kissé kiugró középrizalittal. A földszinten félköríves, az emeleten téglány alakú - a főhomlokzatéval azonos kiképzésű - ablakok láthatók. A középső tengelyben lévő, félköríves záródású szoborfülke jelenleg üres, felette az emeleten nincs ablak. A középrizalit simára vakolt, az oldalsó részek vízszintesen sávozottak.
A hátsó homlokzat három tengelyes, két oldalsó tengelye rizalitszerűen kiugrik. A középső földszinti tengely ajtó, a többiben ablak látható. Az ajtó előtti kis teraszhoz a homlokzattal párhuzamosan futó két egykarú lépcső vezet, klasszicizáló vaskorláttal. Az emeleti középső ablaktól jobbra és balra 1-1 körablak látható. a tengelyek kissé mélyített két szintet átfogó sima tükörben ülnek, a falfelület többi része vízszintesen sávozott.
Az épület körül mintegy 150 cm. magas vörösmészkő lábazat fut végig.

Állapotjelentések

2009.07.04 18:49 QnJ állapot: 5 - pont: 2

változatlan állapot

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőgriff (0.104 km)
Lakóépület (0.137 km)
Lakóépület (0.140 km)
Lakóépület (0.140 km)
Lakóépület (0.142 km)
Lakóépület (0.155 km)
Műrom (0.159 km)
Lakóépület (0.160 km)
Jenő-malom (0.162 km)