Újvárosháza

közigazgatási épület
városháza
rövid leírás:
"Újvárosháza." Háromemeletes, eklektikus középület. Dísztermében Lotz-freskók. Steindl Imre, 1870-1875.
:
Háromemeletes, belsőudvaros, eklektikus középület.
A háromemeletes épület monumentális 5-3-5 ablaktengelyes homlokzatát magas lábazat fölött, a földszinten egyszerű könyöklőpárkány, az első emeleten két részes, fríz-soros könyöklőpárkány az első emelet fölött konzolsoros, két részes övpárkány, a második emelet felett kerámiabetétes mellvédsáv felett tagolt kis-konzolsoros könyöklőpárkány tagolja és két részes, képszékében eklektikus jellegű kerámia füzérdíszekkel ékesített főpárkány szakít meg. A rusztikus falsávos lábazatban fekvőtéglány alakú alagsori nyílások kaptak helyet. A rusztikus földszinti homlokzati felületben félköríves falnyílásokat alakítottak ki, amelyek ívét a rusztika boltozat-utánzattal hangsúlyozza. A középső rizalit szélső ablaktengelyeiben helyezkedik el a két kapu nagyobb nyílása. Az emeletek falfelületeit téglával burkolták, a tagozatokban viszont helyenként mázas-kerámia díszítések láthatók, Marhenke Vilmos munkái Az első emeleten szegmensíves záródású falnyílásokban félköríves záródású ablakok kaptak helyet. A második emeleten állótéglány alakú ablakokat képeztek ki. A harmadik emeleti, állótéglány alakú ablakokat, nagy vállpárkányról indított két részes kerámia tagozatú félköríves hangsúlyozzák, amelyekbe, az ablakok fölé kagylómotívumú díszeket illesztettek. A középső rizalitban a második és a harmadik emeleten, az ablakközi falmezőkbe állótéglány alakú színezett kerámia díszeket illesztettek.

Változatlanul kitűnő állapotnak örvend.