Római katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
plébánia
r.k. plébánia
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kőfallal kerített telken, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület, az É-i szárny Ny felőli oldalán lekontyolva. A K-i szárny hátsó homlokzatához épített későbbi toldalékokkal. Az udvari homlokzaton beüvegezett tornác. Egytraktusos elrendezésű, belső terei síkmennyezetesek. Épült 1755-ben (építész: Fellner Jakab?). A 20. században homlokzatai és belső terei jentősen átalakítva. A telken áll az r. k. templom, melyet korábbi, 18. századi templom felhasználásával építtetett gróf Esterházy Miklós Ferenc, 1885-ben (építész: Feszty Adolf).
külső leírás:
Tatabánya Bánhida nevű településrészének teresedő utcakereszteződésében, magas, kiépített partfal fölött szabadon álló szobasoros, "L" alakú, tornácos épület, hátsó homlokzatához épített későbbi toldalékokkal. Utcai főhomlokzatán három álló téglány formájú szalagkeretes ablak. Udvari homlokzatának első szakaszán jobbra egyszerű ajtó, új szárnnyal; homlokzatszakasz jobb sarkán erős, lépcsős lábazatú pillér. Második homlokzatszakaszon két talajszinttől induló, félköríves záradékú beüvegezett tornácnyílás, majd az első toldalékszakaszon két álló téglány alakú szalagkeretes ablak, kopott feliratú tardosi vörösmészkő tábla, majd két ajtó, új, lambériaborítású ajtószárnyakkal, új ácsolt félnyeregtetejű esőbeállóval. Második toldalékszakasz tagolatlan homlokzatú. Utcai mellékhomlokzatán balra fent négyzetes, kereteletlen szellőzőnyílás, majd álló téglány alakú szalagkeretes ablak vasráccsal, fent újabb négyzetes, kereteletlen szellőzőnyílás, majd álló téglány alakú szalagkeretes ablak vasráccsal; ettől jobbra három nagyobb méretű, álló téglány alakú szalagkeretes ablak. Hátsó homlokzaton balra az udvari homlokzat első szakaszának jobb sarkán lévő pillér sarokra állított tömbje, majd két talajszinttől induló, félköríves záradékú beüvegezett tornácnyílás, ezután a hátrafutó épületszárny hátsó, tagolatlan homlokzata következik, oromfalán fekvő téglány alakú szellőzőnyílás. A hátrafutó épületszárny hátsó homlokzatának jobb oldalához igazítva nyeregtetős toldaléképület, két ajtóval. Az épület főtömbjén és az első toldalékszakaszon homorú negyedkör profilú párkány. Cserépborítás.

Az épület állapota kitűnő, környezete rendezett.

Együttes (0.141 km)