Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, É-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély két oldalán egy-egy melléktérrel. Kapuja felett feliratos tábla, újjáépítési évszámmal, 1831. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán falazott karzat. Falképek: 1989-1990 (Závory Zoltán). Berendezés: jellemzően késő barokk. Épült 1765-1766-ban (építész: Fellner Jakab). 1829-1831 között bővítették, ekkor épült tornya is.
Tatabánya Alsógalla településrészén, utcavonalban álló, középtornyos, egyhajós templom.
Keskenyebb szentélye egyenes záródású; szentély két oldalán egy-egy alacsonyabb melléktér. Hajónál keskenyebb toronyszakasz.
Körbefutó magas lábazat; homlokzatának szélein egyszerű, középső, előrelépő szakaszának szélein kettős toszkán pilaszterek lábazattal. Homlokzat középső szakaszán vörösmészkő kapukeret, benne kétszárnyú, kazettás ajtó. Kapu felső éléhez kapcsolódva, vele egyező szélességű, párkánnyal zárt fehér mezőben feliratos tardosi vörösmészkő tábla. A homlokzat alsó szakaszát a pilaszterek törzse mögött futó vízszintes fehér sáv osztja ketté. A sáv középső szakasza fölött, szalagkeretével ahhoz kapcsolódva, nagyméretű, szegmensíves karzatablak. Oldalszakaszok felső részén egy-egy íves hátfalú, negyedgömb záradékú, szalagkeretes fülke. Alsó homlokzatszint fölött teljes dór párkányzat. Torony alsó szakaszához homorú ívű, szalagkeretes oromfalak kapcsolódnak. Torony alsó szakaszának felső harmadán, vízszintesen futó pálcatag felett, keretével ahhoz kapcsolódva köríves ablak zsalugáterrel. Torony alsó szintje, és az oromfalak fölött párkány. Felső toronyszinten saroklizénák, fölöttük órapárkány alsó eleme. Órapárkány alsó eleme fölött, attól elválasztva felső órapárkány-elem. Felső toronyszinten íves, szalagkeretes ablak, záradékpontján az alsó órapárkány ívének alsó pontjához kapcsolódó ékkel, lent könyöklőpárkánnyal. Ablak alatt fekvő téglány formájú kettős faltükör. Lemezfedésű, tört ívű toronysisak, gömbbel és kereszttel. Sekrestye főhomlokzat felőli oldalán befalazott vörösmészkő ajtókeret. Jobb oldali melléktér főhomlokzat felőli oldalán nagyméretű, befalazott, vörösmészkő nyílás könyöklőpárkánnyal. Jobb oldali melléktér főhomlokzat felőli oldalán párkányig emelkedő rézsűs pillér. Oldalhomlokzat toronyszakaszán homlokzatról beforduló fő- és osztópárkány. Oldalhomlokzat toronyszakaszán egy-egy kisebb, szalagkeretes ablak. Toronyszakasz jobb oldalán, a lábazat felső szegélyétől induló szalagkeretű, orgonakarzatra vezető ajtó. Oldalhomlokzaton két-két nagyméretű szalagkeretes ablak. Szentély két oldalán egy-egy kisebb szalagkeretes ablak. Mellékterek oldalhomlokzatain egy-egy egyszerű, kereteletlen ablak. Jobb oldali melléktér szabadonálló sarkain párkányig emelkedő rézsűs pillérek; a mellékterek párkánya homorú negyedkörív. Hajó és szentély cserép, mellékterek lemezborításúak.

2010.03.10 11:55 prozak01 állapot: 4 - koordináta: N 47° 34,315' E 18° 25,157' - pont: 4

Az 5-östől sajnos messze van a templom állapota, mert oldalt igencsak sok a vakolathiba, a lábazatnál pedig az ázásnyom. Kár, pedig a többi része tényleg kitűnő állapotban van.