Lapatári-malom

Ipari műemlék
élelmiszeripari malom
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
étterem
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Patakparton, szabadon álló, téglalap alaprajzú, csonkakontyolt nyeregtetős épület. É-i oldalához alacsonyabb gerincű, téglalap alaprajzú, toldalék kapcsolódik, romos kerékházzal. Épült 1753-ban (építész: Fellner Jakab?). Belső jelentősen átalakítva. A telken: további, különböző időben épült, melléképületek.
külső leírás:
Patakparton szabadon álló, téglány alakú épület alacsonyabb, téglány alakú toldalékkal. Kontyolt nyeregtető. Épület hosszoldalain homorú negyedkörív párkányzat.
Rövid oldalán elöl szürke lábazati zóna fölött induló, vaslépcsőről megközelíthető ajtó; ajtó fölött szalagkeretes faltükör. Ajtótól jobbra, a lábazat fölött négyzetes, szalagkeretes ablak. Oromzat közepén kisebb négyzetes, szalagkeretes ablak. Lábazati sávban három kisméretű, fekvő téglány formájú pinceablak. Épület lábazatának jobb sarka betonnal megerősített, benne felirat. Patakparttal átellenes oldalhomlokzaton balra, földbe mélyülő lépcsőn megközelíthető, talajszint fölötti részén fehér sávkeretes pinceajtó. Tőle jobbra és balra szalagkeretével a párkányhoz kapcsolódó négyzetes, szalagkeretes ablak. Pinceajtó fölött új fa előtető. Bővítményen négyzetes, szalagkeretes ablak; majd szalagkeretes ajtó, melynek felső része a párkányba metsződik. Hátsó homlokzat oromzatán négyzetes, szalagkeretes ablak. Bővítmény oromfalán padlásajtó. Patak felőli homlokzaton balra a talajtól induló ajtó (zárt, alsó és felső kazettái üvegezettek; alsó és felső része a pincében és a belső térben ablakként jelentkezik). Ajtótól jobbra két kisebb, négyzetes, szalagkeretes ablak. Bővítményen a középtengelytől jobbra két kisebb, négyzetes, szalagkeretes ablak. Kerékház romos. Épület tengelyére merőleges, öntött betonpadlójú toldaléképület fél méter körüli kőfalainak alapmaradványai; egykori bejárata feltehetően az épülettel szembeni rövid oldal közepén.

Nagyon jó állapotban van. Csárda üzemel benne, körben lovaspályák.

Együttes (2.168 km)