Szűz Mária neve
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a hajó É-i oldalához épült sekrestyével. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán falazott karzat. Berendezés: jellemzően késő barokk. Orgona: 1899 (Rieger-orgonagyár). Épült 1794-ben (építész: Grossmann József, Gött Antal).
külső leírás:
Tatabánya Felsőgalla nevű település részének főutcáján, utcasorban, utcasarkon álló templom. Keskenyebb toronyszakasz, kiszélesedő hajó, keskenyebb szentély. Toronyszakaszhoz és szentélyhez íves átmenettel csatlakozó hajó; erősen metszett élű szentély. Főhomlokzat alsó szakaszának szélein keskeny faltükrök, faltükrök fölött oldalanként két-két, zárópárkányhoz kapcsolódó triglif. Középső szakasz faltükrében toszkán félpilaszterekről induló körív, záradékán bordázott záróékkel. Szalagkeretes kő ajtókeret, felette faltükör konzolos párkánnyal, párkány alatt középen kisebb konzollal. Kapu fölött szélső konzolok és párkány alsó éle által határolt vízszintes téglány alakú faltükör. Bejárati ajtóhoz vezető, három oldalú, magas, piramisszerű lépcső. Körív alsó szegélyéhez csatlakozó szegmensíves, füles-szalagkeretes kórusablak konzolos könyöklőpárkánnyal. Ajtókeret fölötti vakolatdísz és kórusablak alsó szegélye között kör alakú, vörös mészkő Esterházy-címer. Teljes templomtesten körbefutó főpárkány, templom homlokoldalán fogrovattal. Alsó toronyszakasz két oldalán attikáról induló copf vonalú voluták, toronyszakasz közepén fekvő téglány alakú, füles, konzolos, szalagkeretes ablak. Alsó toronyszakasz párkányzatán szegmensíves oromzat. Felső toronyszakaszon oldalanként vállköves, záróékes, könyöklőpárkányos, félköríves záradékú ablak; ablak alatt könyöklőpárkányhoz csatlakozó, fekvő téglány alakú faltükör. Órapárkány órával, számlap körül négyzetesen kiemelkedő mező. Alacsony gúlasisak; kereszt. Toronyszakasz jobb oldalhomlokzatán fent kisméretű, álló téglány alakú, szalagkeretes nyílás. Toronyszakasz ba1 oldalhomlakzatán kő ajtókeret felülvilágítóval; előtte magas, piramisszerű lépcső. Oldalhomlokzatokon két-két füles-szalagkeretes, könyöklőpárkányos, kötényes ablak; ablakkeretek felső éle és párkány ablakkeret alatti alsó éle között mindkettőt érintő, lépcsőződő, tagolt körvonalú faltükör. Párkányon ablakkeret fölött fogrovat-sor. Szentély jobb oldalán füles-szalagkeretes, könyöklőpárkányos ablak. Szentély bal oldalán alacsonyabb melléktér (sekrestye), homlokoldalán szalagkeretes, felülvilágítós ajtó; hátsó homlokzatán álló téglány alakú szalagkeretes ablak. Cserépborítás.

Az utolsó jelentés óta csak a festék kopott egy kicsit.