Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Szent Márton püspök
azonosító:
6486
törzsszám:
2525
szélesség (lat):
N 47° 43,156'
hosszúság (lon):
E 18° 39,255'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
3033
település KSH kódja:
14155
földhivatal:
Dorog Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Utcasorban, szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom, szentély felett kontyolt nyeregtetővel, annak két oldalához épült, téglalap alaprajzú sekrestyével, illetve kápolnával. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: barokk és eklektikus; főoltár, Szent Erzsébetmellékoltár, szószék: feltételezhetően felső-magyarországi pálos templomból, 18. század közepe. Az Esztergom Vízivárosi ferences templom berendezéséből a feloszlatás után, 1788-ban, berendezési tárgyakat engedtek át a templomnak. Korábbi templom felhasználásával épült 1785-ben. Restaurálva 1934-ben (építész: Lenkovszky József).
külső leírás:
A község főutcáján utcasorban, kertben szabadonálló, egyhajós templom a hajónál valamivel keskenyebb, vele azonos magasságú, egyenes záródású szentéllyel, a szentély két oldalához kapcsolódó, téglalap alaprajzú sekrestyével, illetve kápolnával és a homlokzat síkjában emelkedő, középtoronnyal. A templomtestet és a sekrestyéket kontytető, a tornyot gúlasisak fedi, héjazatuk pala.
Az épületen lábazat és háromrészes főpárkány fut körbe.
A háromtengelyes főhomlokzatot a torony szélességében enyhén előrelépő rizalit tagolja. A homlokzat szakaszait egy-egy toszkán pilaszter fogja közre, a nyílások a szakaszok középtengelyében helyezkednek el. A szélső tengelyekben alul szegmentíves, fölül egyenes záródású ablakok nyílnak, az alsók könyöklővel, a felsők zárókővel ellátottak. A középső tengelyben nyíló, félköríves záródású kaput két kőpilaszter kereteli, zárókő, s a zárókő melletti voluták díszítik. Ugyancsak félköríves záródású a kereteletlen, könyöklős, záróköves karzatablak.
A főpárkány, majd az attikafal fölött meanderdíszből kiinduló íves oromfalak csatlakoznak a kétszintes toronytesthez. A szinteket osztópárkány választja el egymástól, a felsőt óra nélküli órapárkány koronázza. Az íves oromzatrészek és a torony alsó szintje tükrös kialakítású, a felső szint oldalainak széleit toszkán pilaszterek határolják. Az alsó szintet szalagkeretes körablak, a felsőt tükrös mellvédmezőre ültetett, félköríves záródású, könyöklővel ellátott, vállköves szalagkeretes ablak tagolja.
A hajófalakat lizénapárok szakaszolják, a bejárat felé eső szélüket a főhomlokzatiakkal egyező egy-egy pilaszter hangsúlyozza. Az ablakok kereteletlenek, szegmentíves záródásúak. A sekrestyeablakok és -ajtók egyenes záródásúak.

Állapotjelentések

2016.02.20 15:39 tebali állapot: 4 - koordináta: N 47° 43,157' E 18° 39,260' - pont: 46

Az épület ránézésre jó állapotban van, de a vakolat több helyen hiányos, koronázó párkányból darabok hiányoznak, lábazati rész fölött több helyen foltos a vakolat, kapu és egy ablak felett markáns repedés fut felfelé.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Víztorony (2.326 km)
Magtár (2.691 km)
Temetőkápolna (3.976 km)