Római castrum maradványai

Régészeti emlék
ERŐDÍTMÉNY
erőd
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Téglalap alakú 130 x 100 m-es, tábor, védőfalát patkó alakú tornyok erősítették. Egyetlen kapuját két kaputorony övezi, a félköríves, illetve legyező alakú oldal- és saroktornyok közeit szakaszonként épített falak kötik össze. A római katonai tábor belső területén, elsősorban a falak mentén, csak néhány épület állt: két pillérsoros magtár és két, bazilika típusú épület. Az egyetlen, teljesen feltárt és műemlékileg bemutatott római erődítmény. Feltárás, konzerválás és a kapuépítmény rekonstrukciója 1958-1965 között.
külső leírás:
A Tokodaltáróra vezető út mentén található, az Erzsébet-akna előtt; az útról a Kienle-Spiess cég bódéja mellett kell jobbra lefordulni.
130x100 m-es, téglalap alakú tábor. Védőfalát patkó alakú tornyok erősítették. Egyetlen, szegletes kaputornyokkal közrefogott bejárata volt, az északnyugati oldal közepetájt. Ezzel szemben, a délkeleti oldalon a többi toronyhoz hasonló alaprajzú, de jóval nagyobb méretű tornyot alakítottak ki. A tábor belsejében kétpillérsoros magtár és két, basilica típusú épület alapfalait tárták fel.
állapot leírása:
Az 1960-as évek közepén konzerválták, rekonstruálták; őrzés és karbantartás nélkül azonban állapota egyre romlik. Szándékos rongálások is történtek: a rekonstruált kaputornyokban berendezett kőtár köveit összedobálták, az üvegmennyezeteket betördelték.

2016.02.20 16:20 tebali állapot: 4 - koordináta: N 47° 43,658' E 18° 40,565' - pont: 55

A romfalak állapota jó, egyes bástyákat még így, tél végén sem lehet megközelíteni, úgy benőtték a bokrok. A két, betonból helyreállított bástya dettó. Ezek állapota sem fényes.

Magtár (2.673 km)
Víztorony (2.819 km)

Kapcsolódó Légből kapott képek

A 4. században épült római erőd maradványait 1958 és 1965 között tárták fel részlegesen, ekkor került sor a konzerválásra és a kapuépítmény kor ízlését tükröző rekonstrukciójára is. A százszor százharminc méter alapterületű tábor további kutatást, eredményesebb állagmegóvást, bemutatást érdemelne.