Jancsó Anna és János síremléke

TEMETŐ
temetkezési emlék
síremlék
sírkő
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Temetőben álló mészkő szoborcsoport. Koporsó formájú, feliratos talapzatra helyezett obeliszk, annak tetején gömbre tekeredő kígyó, két oldalán egy nő és férfialak szobra áll. Az 1825-ben meghalt Jancsó Anna, és a négy év múlva elhunyt Jancsó János síremléke. Készült 1829-ben.
külső leírás:
Sírkő homokkőből, a római katolikus templomot körülvevő temetőben, a templom főhomlokzata előtt. Koporsó formájú, széles talapzata szögre akasztott füzérrel díszítve, előoldalán a feliratos tábla, a feliratot ld. alább. A talapzaton középütt oroszlánlábakon álló obeliszk, tetején gömb, rátekeredő kígyóval. Baloldalt egy férfi-, jobboldalt egy nőalak szobra áll, mindkettő frontálisan, gyászruhában, összekulcsolt kézzel. A férfialak feje és mindkét keze hiányzik.
állapot leírása:
Elemei még a helyükön vannak, de a felületek teljesen lepusztultak és az alakok hiányosak. Restaurálásra, kiegészítésre szorul.

A homokkő szobor porlad, a kertben a sok zöld növénytől nehezen látszik a felírat