Sarlós Boldogasszony
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom, a szentélyzáródáshoz K-ről csatlakozó félköríves, alacsonyabb tetőgerincű apszissal, Ny-i homlokzatán huszártoronnyal, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentélyhez É-i és D-i irányba kapcsolódó mellékterekkel, a hajó D-i oldalán félnyeregtetővel lezárt gyóntatófolyosóval. Kőkeretes kapujához kétoldalt mellvédes lépcsősor vezet, kapu szemöldökköve közepén feliratos kartus. Síkmennyezetes hajó, a szentély kupolával fedett, az apszis dongaboltozatú. A hajó bejárati oldalán falazott karzat. Falképek: a szentély kupolájában, 1752 (Johann Bender?). Berendezés: jellemzően, 18. század második fele (Schweiger Antal). 1735-ben a régi kápolnát Esterházy József helyreállíttatta, 1752-ben és 1770-ben építkeztek rajta, a 19. század elején és 1851-1852-ben nagyobbították. 1875-ben új tetőszerkezet készült. 1880-ban és 2001-ben felújították.
külső leírás:
Falu feletti dombon szabadon álló templom. Félkörös apszissal bővített négyzetes szentély, szentélynél szélesebb, utolsó szakaszán tovább szélesedő hajó; szentély bal oldalán négyzetes, jobb oldalán hosszan elnyúló téglány alakú melléktér. Főhomlokzat: Magas lábazat, saroklizénás oldalhomlokzat, szalagkeretes középső homlokzat-szakaszok. Kapuhoz kétoldalt mellvédes lépcsősor vezet (nyolc lépcsőfok), tagolt profilú vörösmészkő kapukeret szemöldökgerendája közepén feliratos kartussal. Kapu fölött fekvő ovális ablak, tengelyeiben ékek. Párkányzat. Oromzat középső szakasza két oldalán sávkeretes féltimpanonok. Oromfal középső része négyzetes, sávkerettel, középen fent négyzet alakú szalagkeretes ablak. Fent középen szalagkeretes timpanon. Oromzat mögötti tetőnyergen egyszerű négyzetes alaprajzú, gúlasisakos huszártorony, oldalanként egy-egy álló téglány alakú nyílással. Saroklizénás oldalhomlokzatok, szegmensíves, szalagkeretes ablakokkal, párkányzattal. Déli homlokzat első szakaszán alacsonyabb toldalék, homorú negyedkör profilú párkánnyal, élszedett, negyedkörív betétű sarkokkal. Szentélynégyszög két oldalán középen egy-egy fekvő ovális vörösmészkő ablakkeret tengelyeiben ékekkel; félkörös szentélyapszison kör alakú vörösmészkő ablakkeret tengelyeiben ékekkel, benne sárga üvegezés. Sarkított élű szentélynégyszög északi, keleti és déli oldalának sarkain lizénák; felül párkány. Szentélynégyszögtől északra egyszerű, téglány alakú toldalék, homorú negyedkörív profilú párkánnyal. Szentélynégyszögtől délre nyújtott téglány alakú sekrestye, homorú negyedkörív profilú párkánnyal, álló téglány formájú kereteletlen ablakokkal. Keskenyebb hajószakasz déli oldala mellett végighúzódó félnyeregtetős előcsarnok, homorú negyedkörív profilú párkánnyal, bal oldalán kétszárnyú ajtóval, ajtótól jobbra álló téglány alakú kereteletlen nyílás.
:

Jó állapotú épület, belső felújítás történt, ezt sajnos csak a plakát miatt tudom (kép).