ev. templom
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kő támfallal megerősített dombon, szabadon álló, keletelt, egyhajós templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, szegmentíves záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. Hajója és szentélye tükörboltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat, a karzatalja csehsüveg boltozatos. Berendezés: 18 század vége, 20. század; főoltárkép: késő barokk oltárépítményben, 20. század. Orgona: 1862 (valószínűleg Bakos Károly), átépítve és bővítve. Épült 1785-1786-ban, tornya 1793-1794-ben. 1809-ben tűzvész során leégett, 1812-ben újjáépítették. Karzata 1836-ban épült.
külső leírás:
Dombon szabadon álló épület a homlokzat síkja előtt emelkedő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, szegmentíves záródású szentéllyel. Tornya fémlemezzel, többi része palával fedett.
Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe, ez utóbbi a főhomlokzaton háromrészessé bővül. A falak tükrös kialakítássúak, a három részre tagolt főhomlokzat szakaszainak széleit és az előreugró torony oldalfalainak széleit falsávok zárják le. A főpárkány fölött két (másfél) toronyszint emelkedik, az alsó, szintén tükrösen kialakított felületű szint tulajdonképpen a felső talapzata. Köztük keskeny osztópárkány húzódik. A felső szint kialakítása teljesen megegyezik a főpárkány alatti résszel; órapárkány zárja le. A felső szint alapterülete kisebb a főpárkány alattiénál, az átvezetést a lábazatszerű félszint biztosítja.
Középtengelyben elhelyezkedő kapuja félköríves záródású, talp váll- és záróköves egyszerű szalagkerettel, fölötte a karzatablak kosáríves záródású, vállköves-záróköves tagolt szalagkerettel, könyöklőpárkánnyal, ezzel megegyeznek a torony felső szintjének nyílásai. A toronyalapzatot középtengelyében kör alakú szellőzőnyílás tagolja. A hajó két ablaka félköríves záródású, tagolt szalagkerettel, adéli oldal nyugati ablaka alatt kisebb, szegmentíves záródású, keret nélküli ablak. Az északi oldalon két egyenes záródású ajtó. Ugyanitt a szentély mellett sekrestye.
Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe, ez utóbbi a főhomlokzaton háromrészessé bővül. A falak tükrös kialakításúak, a három részre tagolt főhomlokzat szakaszainak széleit és az előreugró torony oldalfalainak széleit falsávok zárják le. A főpárkány fölött két (másfél) toronyszint emelkedik, az alsó, szintén tükrösen kialakított felületű szint tulajdonképpen a felső talapzata. Közöttük keskeny osztópárkány húzódik. A felső szint kialakítása teljesen megegyezik a főpárkány alatti résszel; órapárkány zárja le. A felső szint alapterülete kisebb a főpárkány alattiénál, az átvezetést a lábazatszerű félszint biztosítja.
Középtengelyben elhelyezkedő kapuja félköríves záródású, talp váll- és záróköves egyszerű szalagkerettel, fölötte a karzatablak kosáríves záródású, vállköves-záróköves tagolt szalagkerettel, könyöklőpárkánnyal, ezzel megegyeznek a torony felső szintjének nyílásai. A toronyalapzatot középtengelyében kör alakú szellőzőnyílás tagolja. A hajó két ablaka félköríves záródású, tagolt szalagkerettel, a déli oldal nyugati ablaka alatt kisebb szegmentíves záródású, keret nélküli ablak. Az északi oldalon két egyenes záródású ajtó. Ugyanitt a szentély mellett sekrestye.

Kívülről elég jó állapotban van, a főpárkány közelében van nedvesedés. Sajnos most nem jutottam be.