Megyeháza (Megyei Művelődési Központ)

közigazgatási épület
megyeháza
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes épület, DK-i szárnyán középrizalittal. Nyeregtetős, a rizalit fölött manzárdtetővel fedett, tetőtere utólag beépített. Az udvari oldalsó homlokzatok árkádosak, beüvegezett nyílásokkal. Kéttraktusos, közép-, illetve oldalfolyosóval. Földszinti helyiségei dongaboltozatosak, az emeletiek síkfödémesek. Reprezentatív kapualj, főlépcső, átalakított díszterem, karzattal. A lépcsőházban színes üvegablakok, valószínűleg 1894-ből. Épült 1834-1835-ben (építész: Kasselik Ferenc), középrizalitját 1894-ben átalakították. Az 1949-ben végrehajtott belső átalakítási munkák során a díszterem bal oldali karzatát elbontották. A homlokzatán, a középrizalit földszinti tengelyek között, Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Nagy Iván, Janko Král emléktáblája. ÉNy-ról a börtönnel (trsz.: 5668) határos.
külső leírás:
Szabadonálló, U alaprajzú, egyemeletes épület középrizalitján manzárd, többi részén nyeregtetővel, palafestéssel. Tetőtere beépített, udvar felé néző ablakokkal.
Főhomlokzata 11+7+11 tengelyes, Bercsényi utca felöli oldalhomlokzata 18, Madách utcai 17 tengelyes. Az épületen lábazat, a földszinti ablakok szemöldökvonalában a tengelyekre félkörívben ráforduló párkány, a két szint között osztópárkány, efölött egyszerű könyöklőpárkány fut körbe, az épületet a Bercsényi utcai homlokzaton két, a másik kettőn egyrészes párkány koronázza. A középrizalit tagolása némileg eltérő, leírását ld. alább. Az ablakok állótéglány alakúak, egyenes záródásúak, a főhomlokzat középtengelyében és a Madách utcai homlokzat 11. tengelyében elhelyezkedő kapuk szegmensíves záródásúak, utóbbi ívét a szemöldökpárkány követi. A földszinti ablakok kereteletlenek, alattuk bemélyedő mellvéd-, fölöttük lunetta-mezővel. (A főhomlokzat bal oldali hét tengelyében a mellvédmezők már eltűntek.) Az emeleti ablakok könyöklőpárkány sávra ülnek rá, a főhomlokzaton tagolt szalagkerettel, szemöldökpárkánnyal, a Madách utcai homlokzaton bemélyedő kerette, szemöldökpárkány nélkül, a Bercsényi utcai homlokzaton ugyanígy. A Madách utcai homlokzat tükrös kialakítású. A középrizalit vízszintes tagolásában a főpárkány jelenti az eltérést az eddigiektől: háromrészes, konzolos függőlemezzel. Fölötte attika emelkedik, amely a középső három tengely fölött tömör, a széleken áttört, bábos korlátos. Szélein egy-egy kőurna, középen volutákkal támogatott, íves lezárású oromzat emelekdik, benne címer. A manzárdtető gerincén bádogdíszek. A földszinti falfelület vízszintesen sávozott, a sarkok és a kapu körül armírozással. A földszinti ablakok keret nélküliek, az emeletiek jóval nagyobb méretűek, tagolt szalagkerettel, szemöldökpárkányuk konzolok tartotta háromszög-oromzat. A 2-3., 3-4., az 5-6. és a 6-7. tengely közében egy-egy emléktábla.
Az udvari homlokzatok vízszintes tagolása az utcaiakéval megegyező, az oldalsók szegmensíves árkádokkal tagoltak, az íveket pillérek választják el egymástól, a nyílások be vannak üvegezve. A középső szárny földszinti ablakai keret nélküliek, az emeletiek tagolt szalagkeretesek. Az oldalsó homlokzatok 13-13, a középső 5+1+7+1+5 tengelyesek, utóbbinál kétlépcsős középrizalittal.
Az udvarban a középtengellyel szemben földszintes épület áll. Nyeregtetős.
Szabadonálló, U alaprajzú, egyemeletes épület középrizalitján manzárd, többi részén nyeregtetővel, palafedéssel. Tetőtere beépített, udvar felé néző ablakokkal.
Főhomlokzata 11 + 7 + 11 tengelyes, Bercsényi utca felőli oldalhomlokzata 18, Madách utcai 17 tengelyes. Az épületen lábazat, a földszinti ablakok szemöldökvonalában a tengelyekre félkörívben ráforduló párkány, a két szint között osztópárkány, efölött egyszerű könyöklőpárkány fut körbe, az épületet a Bercsényi utcai homlokzaton két-, a másik kettőn egyrészes párkány koronázza. A középrizalit tagolása némileg eltérő, leírását ld. alább. Az ablakok állótéglány alakúak, egyenes záródásúak, a főhomlokzat középtengelyében és a Madách utcai homlokzat 11. tengelyében elhelyezkedő kapuk szegmentíves záródásúak, utóbbi ívét a szemöldökpárkány követi. A földszinti ablakok kereteletlenek, alattuk bemélyedő mellvéd-, fölöttük lunetta-mezővel. (A főhomlokzat bal oldali hét tengelyében a mellvédmezők már eltűntek.) Az emeleti ablakok a könyöklőpárkány-sávra ülnek rá, a főhomlokzaton tagolt szalagkerettel, szemöldökpárkánnyal, a Madách utcai homlokzaton bemélyedő kerettel, szemöldök nélkül, a Bercsényi utcai homlokzaton ugyanígy. A Madách u-i homlokzat tükrös kialakítású.
A középrizalit vízszintes tagolásában a főpárkány jelenti az eltérést az eddigiektől: háromrészes, konzolos függőlemezzel. Fölötte attika emelkedik, amely a középső három tengely fölött tömör, a széleken áttört, bábos korlátos. Szélein egy-egy kőurna, közepén volutákkal támogatott, íves lezárású oromzat emelkedik, benne címer. A manzárdtető gerincén bádogdíszek. A földszinti falfelület vízszintesen sávozott, a sarkok és a kapu körül armirozással. A földszinti ablakok keret nélküliek, az emeletiek jóval nagyobb méretűek, tagolt szalagkerettel, szemöldökpárkányuk konzolok tartotta háromszög-oromzat. A 2-3., a 3-4., az 5-6. és a 6-7. tengely közében egy-egy emléktábla.
Az udvari homlokzatok vízszintes tagolása az utcaiakéval megegyező, az oldalsók szegmentíves árkádokkal tagoltak, az íveket pillérek választják el egymástól, a nyílások be vannak üvegezve. A középső szárny földszinti ablakai keret nélküliek, az emeletiek tagolt szalagkeretesek. Az oldalsó homlokzatok 13-13, a középső 5 + 1 + 7 + 1 + 5 tengelyesek, utóbbinál kétlépcsős középrizalittal.

2012.03.31 14:00 zsalaber állapot: 4 - pont: 10

Ezt az épületet már vagy 4x lefotóztam és egyszer sem sikerült jelentenem. Állapota nem valami jó. Most iskola is működik benne. Ráférne egy csomó pénz és valami igazán testhezálló feladat.