Palóc Múzeum

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Parkban, szabadon álló, tagolt tömegű és alaprajzú, háromszintes épület, a kontytetőt variáló tetőformákkal. Főhomlokzatának meghatározó eleme a lépcsőzetes talapzaton emelkedő, nagyméretű íves lezárású keretben elhelyezett mellszobor, a nagyterem konzolos erkélye és a konzolos bejárati előtető, fölötte Nógrád vármegye címere. Elkerített udvarában szabadtéri múzeumi építmények. A nagyteremben stukkóval díszített kosáríves dongaboltozat. Építésével egykorú tetőszerkezet és nyílászárók. A múzeumot Nagy Iván alapította 1891-ben, az épület 1913-ban épült (építész: Wälder Gyula).
külső leírás:
Parkban szabadonálló, tagolt alaprajzú, (magas)földszint + 1 emeletes épület, a kontytetőt variáló tetőformákkal, cserépfedéssel.
Az épületen terméskő lábazat fut körbe, melyet a pince (alagsor) négyzetes alakú, kereteletlen ablaki tagolnak. Fölötte a falsík az osztópárkányig körben, és a bejárati tömb kivételével afölött is, a földszint teljes magasságában sávozott. Az említett párkány egyszersmind a földszinti alótéglány alakú, kereteletlen ablakok könyöklőpárkányául is szolgál. A további részleteken sima vakolt és különböző méretű és alakú tükrökkel, lizénákkal tagolt falmezők váltakoznak egymással.
A főhomlokzat 1 (hármasablak) + 5 + 3 tengelyes, a déli oldalhomlokzat hattengelyes; ezek határozzák meg az épület méreteit, a másikkét homlokzat vonalának és nyílásainak kialakítása is nehezen leírható.
A főhomlokzat sarokrizalitos kialkítású bal oldalán, a földszinten íves-timpanonos keretben mellszobor, fölötte a háromrészes párkány teljes szélességét átfogó alakos fríz. A középső rész (nagyterem) alján erőteljes konzolok tartotta kőkorlátos erkély helyezkedik el, fölül félköríves záródású ablakok sora, fokozatosan mélyülő, az erkély magasságából indított tükrökben. Záródásuk válvonalától szalagkeret kereteli őket.
A bejárati tömböt a széles lizénák által közrefogott szalagkeretes kapu, pontosabban a fölötte emelekedő, páros konzolok tartotta tetőépítmény és az afölött elhelyezkedő impozáns címer uralja. Kétoldalt egy-egy lizénák által közrefogott háromosztatú ablak, tükörnek is beillő nagyságú köténydísszel, melyet ívekből összeállított ovál alakú keretelt mező tagol.
A többi homlokzat - mondhatni - a főhomlokzat motívumait variálja.
Parkban szabadonálló, tagolt alaprajzú, (magas)földszint + 1 emeletes épület, a kontytetős variáló tetőformákkal, cserépfedéssel.
Az épületen terméskő lábazat fut körbe, melyet a pince (alagsor) négyzetes alakú, kereteletlen ablakai tagolnak. Fölötte a falsík az osztópárkányig körben, és a bejárati tömb kivételével afölött is, a földszint teljes magasságában vízszintesen sávozott. Az említett párkány egyszersmind a földszinti állótéglány alakú, kereteletlen ablakok könyöklőpárkányául is szolgál. A további részeken sima vakolt és különböző méretű és alakú tükrökkel, lizénákkal tagolt falmezők váltakoznak egymással.
A főhomlokzat 1 (hármasablak) + 5 + 3 tengelyes, a déli oldalhomlokzat hattengelyes; ezek határozzák meg az épület méreteit, a másik két homlokzat vonalának és nyílásainak kialakítása is nehezen leírható.
A főhomlokzat sarokrizalitos kialakítású, bal oldalon a földszinten íves-timpanonos keretben mellszobor, fölötte az emeleten hármasablak szalagkerettel, fölötte a háromrészes párkány teljes szélességét átfogó alakos fríz. A középső rész (nagyterem) alján erőteljes konzolok tartotta kőkorlátos erkély helyezkedik el, fölül félköríves záródású ablakok sora, fokozatosan mélyülő, az erkély magasságából indított tükrökben. Záródásuk vállvonalától szalagkeret kereteli őket.
A bejárati tömböt a széles lizénák által közrefogott szalagkeretes kapu, pontosabban a fölötte emelkedő, páros konzolok tartotta tetőépítmény és az afölött elhelyezkedő impozáns címer uralja. Kétoldalt egy-egy lizénák által közrefogott háromosztatú ablak, tükörnek is beillő nagyságú köténydísszel, melyet ívekből összeállított ovál alakú, keretelt mező tagol. A többi homlokzat - mondhatni - a főhomlokzat motívumait variálja.
Nemrégiben újították fel.

Sajnos akad némi lábazati vizesedés, de a leginkább ijesztő a környezet kihaltsága volt. Pedig van kis skanzen is, roppant hangulatos lenne egy kis élettel.