parasztház
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület. Az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel fedett, deszkaoromzatán fűrészelt díszítéssel. Udvari végéhez félnyereg-tetős fáskamra kapcsolódik. Az udvari homlokzata tornácos, faoszlopokkal, deszkamellvéddel, az utcai és a kerti homlokzat felé félköríves bejáratokkal. Az utcai bejárat befalazva. Egytraktusos, szoba - konyha (falazott tűzhellyel) - szoba - kamra beosztású, gerendamennyezetes helyiségekkel. Egy helyiségben gerendás fafödém. 1867-ben Tóth Pál tulajdonában volt. 1901-ben, akkori tulajdonosa, Tóth József a zsuppfedést cserépre cserélte. A tornác utcai bejáratár 1942-ben elfalazták, ekkor építették kemencéjét is. Népi műemlék.
külső leírás:
Szallagtelken fésűs beépitett épület. falazata fehérre meszelt. Tetőyete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel. Deszkaoromyatával fűrészelt díszítés. utcai homlokzata két ablaktengelyes. Az ablakok hatszemesek, szemöldökük hullámvonalas kiképzésű. Az ablakok felett 1-1 téglaív. A homlokzat jobb oldalán félköríves záródású , elfalazott tornácajtó. Udvari homlokzata 4 tengelyes, melyből a balról számított 1., 4., 5. ajtó. közülük ay 1. a konyhába a 4. a kamrába az 5. pedig ay utólag féltetővel a házoz kapcsolt fáskamrába vezet. Az épület oldaltornácos, bal szélén tűzhely. A tornác faoszlopos, deszkamellvédés, kivéve a tűzhely melletti részt, mely téglamellvédes. A kamra alápincézet, lejárata a tornác járószintjében lévő faajtón át, létrán történik.

A tájház állapota jó, még nem volt nyitva, sajnos.