ev. templom
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, a torony D-i oldalán karzatfeljáróval, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. Bejárata a hajó D-i homlokzatán. A torony sarkai a második emeletig kváderkővel armírozottak. É-i homlokzatának első emeletén csúcsíves ablak, Ny-i homlokzatának első emeletén ikerablak, középoszlop nélkül. Belseje síkmennyezetes, a hajó bejárati oldalán karzat. A hajó É-i oldalán befalazott csúcsíves bejárat. Berendezés: 19. század; oltárkép: 1900 (Kubányi Lajos). A középkori templomot 1721 előtt állították helyre, s az evangélikusok használták. 1896-ban bővítették, támpilléres szentélyét elbontották, a hajó ablakait átalakították és a 14. századi tornyot egy emelettel megmagasították.
külső leírás:
Település belsejében, dombon, szabadonálló, részben középkori, részben barokk evangélikus templom téglalap alakú hajóval, a hajó nyugati homlokzata elé ugró toronnyal és egyenes záródású szentéllyel. A négyzet alaprajzú torony középkori, nyugati homlokzatának földszintjén szegmensíves ablak. Az első emeleten, mind a három oldalon 1-1 ablak. Az északi oldalon csúcsíves, szalagkerettel, a nyugati oldalon ikerablak, de hiányzik középen az ablakosztás. A torony második emelete újabb, mind a négy oldalon félköríves záródású harangablakkal. Órapárkány, bádoggal fedett, törtvonalú sisakdísz. A torony két sarkán a második emelet magasságáig sarokarmírozás. Alacsony lábazat fut körbe. A hajó északnyugati homlokzata dísztelen, oromfala egyenes. A délnyugati oldalon a homlokzat előreugrik, itt kontyolt nyeregtető zárja a torony déli oldalát részben takaró épületrészt.
A hajó északi oldala ablaktalan és dísztelen, itt is alacsony lábazat.
A hajó déli oldala 4 tengelyes: b+a+b+a. Nyugatról az első tengelyben egyszárnyú, szegmensíves záródású bejárat a toronyba. A 2. és 4. tengelyben 1-1 félköríves záródású ablak, míg a 3. tengelyben félköríves záródású, kétszárnyú bejárat a hajóba. A szentély déli oldalán szintén egy félköríves ablak. Alacsony lábazat.
A szentély keleti fala díszítetlen, a sarkok csapottak, a szentélyen kontyolt tető. A hajó és szentély cseréppel fedett.
A hajó déli oldala 4 tengelyes: b + a + b +a. Nyugatról az első tengelyben egyszárnyú, szegmensíves záródású bejárat a toronyba. A 2. és 4. tengelyben 1-1 félköríves záródású ablak, míg a 3. tengelyben félköríves záródású, kétszárnyú bejárat a hajóba. A szentély déli oldalán szintén egy félköríves ablak. Alacsony lábazat.
A szentély keleti fala dísztelen, a sarkok csapottak, a szentélyen kontyolt tető.
A hajó és szentély cseréppel fedett.