Megújulásunk támogatója:  

Lázár-kúria

azonosító:
6540
törzsszám:
5729
szélesség (lat):
N 47° 52,721'
hosszúság (lon):
E 19° 30,063'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
062/1
település KSH kódja:
32911
földhivatal:
Pásztó Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
A településtől É-ra, külterületen, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes, kontytetős épület, aminek K-i szára É-i végéhez, K-i irányban, gazdasági rendeltetésű épületrész, É-i irányban újabb, emeletes épületrész kapcsolódik. D-i homlokzata közepén négyoszlopos, timpanonos portikusz, É-i homlokzata Ny-i részén félköríves alaprajzú, üvegezett télikert. K-i homlokzata és a toldalék D-i homlokzata előtt oszlopos tornác. A toldalék és a modern rész találkozásánál kisebb, hengeres torony. Helyiségei síkmennyezetesek, helyenként 19. századi nyílászárókkal. Épült a 19. század első felében, a Lázár család az 1940-es években vásárolta meg. Az újabb rész 1969-1970-ben épült.
külső leírás:
Településtől távol, szabadonálló, földszintes, szabálytalan alaprajzú, kontyolt cseréptetős klasszicista kúria, hozzáépült kétszintes, modern, téglalap alakú szállodával.
A kúria eredetileg "L" alakú lehetett, s a hosszabbik szár északi végéhez építették hozzá kelet felé a gazdasági részeket. Az épület főhomlokzata délre néz, 5 tengelyes: 1 + 3 + 1, melyből a középső három tengely portikuszban helyezkedik el. A portikusz négy egyszerű oszlopból és timpanonból áll. A tympanonban fektetett, ovális ablakocska. A portikuszban két téglalap alakú ablak között egy kétszárnyú, téglalap alakú bejárat. A portikuszon kívül két téglalap alakú ablak.
A keleti és déli oldalhomlokzat előtt 8 és 1/2 oszlop tartotta tornác. Keleti: 8 tengelyes, bejárat, ablak, pincelejáró vegyesen. A déli rész a tornácban 5 tengelyes, illetve a tornác oszlopainak vonalában a homlokzat még folytatódik, itt 3 tengely van még.
A keleti rövidhomlokzat 2 tengelyes, egy bejárat és egy ablak. Északi oldal 9 tengelyes, ablakok, a homlokzat nyugati végén kör alakú építmény, itt kapcsolódik a modern szárny a régi épülethez.
Keleti oldal ismét 5 tengelyes, ezek is ablakok.
Végül, a főhomlokzattal szembeni északi homlokzaton a keleti végén kétszárnyú bejárat, de a homlokzat nagy részét félköríves csupa üveg télikert foglalja el.
Településtől távol, szabadonálló, földszintes, szabálytalan alaprajzú, kontyolt cseréptetős klasszicista kúria hozzáépült kétszintes modern, téglalap alakú szállodával.
A kúria eredetileg "L" alakú lehetett, s a hosszabbik szár északi végéhez építették hozzá kelet felé a gazdasági részeket. Az épület főhomlokzata délre néz, 5 tengelyes: 1 + 3 + 1, melyből a középső 3 tengely portikuszban helyezkedik el. A portikusz 4 egyszerű oszlopból és tympanonból áll. A tympanonban fektetett, ovális ablakocska. A portikuszban két téglalap alakú ablak között egy kétszárnyú, téglalap alakú bejárat. Tympanonon kívül két téglalap alakú ablak.
A keleti és déli oldalhomlokzat előtt 8 és 1 oszlop tartotta tornác. Keleti, oldal 8 tengelyes, bejárat, ablak, pincelejáró vegyesen. A déli rész a tornácban 5 tengelyes, illetve a tornác oszlopainak vonalában a homlokzat még folytatódik, itt 3 tengely van még.
Keleti rövidhomlokzat 2 tengelyes, egy bejárat és egy ablak. Északi oldal 9 tengelyes, ablakok, a homlokzat nyugati végén kör alakú építmény, itt kapcsolódik a modern szárny a régi épülethez.
Keleti oldal ismét 5 tengelyes, ezek is ablakok.
Végül a főhomlokzattal szembeni északi homlokzaton a keleti végén kétszárnyú bejárat, de a homlokzat nagy részét a félköríves csupa üveg télikert foglalja el.

Állapotjelentések

2014.06.22 11:15 carmin állapot: 5 - pont: 21

Változatlanul nagyon jó állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.