Buják vára

Rom
ERŐDÍTMÉNY
vár
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Sziklás hegycsúcson épült, szabálytalan alaprajzú vár. Közel ovális alaprajzú felső várának kapuja a nyugati oldalon nyílt. Ezen az oldalon láthatók a több periódusú palotaépület falmaradványai, egyiken boltozatindítással. A palotától keletre van a vár ciszternája. A felsővárat falszoros veszi körbe, amelyhez északon utólag rondellát és abból DK felé induló, kapuban végződő, lőrésekkel tagolt falszorost építettek. Első említése szerint 1308-1318 között már állt. 1386-ig királyi vár, majd a Garaiak kapták meg, akiktől később Borbála királyné birtokába jutott. 1439-től a török foglalásig a Báthoryaké. 1551-ben Báthory András megerősítteti, de a következő évben a törökök elfoglalták. Végvárként többször cserélt gazdát. 1665 után pusztult el.
külső leírás:
Buják külterületén, hegytetőn, egykor szabadonálló, szabálytalan alaprajzú, külső és belső várból létrejövő erődítés ma a növényzet benövése miatt alig kivehető romjai.

Sajnos eléggé elhanyagolt állapotban van a még megmaradt falak környezete.