Szent Anna-kápolna és remetelak

Szent Anna
kápolna
r.k. kápolna
kálváriakápolna
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településtől Ny-ra, dombon, szabadon álló, egyhajós, keletelt kápolna, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, kosáríves záródású hajóval, a hajó záródása fölött lekontyolt nyeregtetővel. Belseje fiókos dongaboltozatos, a toronyalja síkmennyezetes. Falképek: 19. század első fele. A kápolnától É-ra téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős remetelak, melynek K-i fala kőkerítéssel csatlakozik a kápolna szentélyéhez. Benne két síkmennyezetes helyiség, melyek közül a Ny-i D-i falában két falfülke található.
külső leírás:
Domb tetején, szabadonálló későbarokk kápolna, nyugati homlokzata előtt négyzetes toronnyal, téglalap alakú hajóval és kosáríves szentéllyel. A hajó cseréppel, a torony és a szentélyrész bádoggal fedett.
Nyugati homlokzata dísztelen, oromzata enyhén ívelt, a torony alján lévő félköríves, festett szalagkeretes, egyszárnyú bejárathoz 5 lépcsőfok vezet. A tornyon tagolatlan osztópárkány fut körbe, emeletén téglalap alakú, dísztelen harangablakok. Főpárkány szintén tagolatlan, tetején gúlasisak.
A hajó déli oldalán téglalap alakú, kőből készült szalagkeretes vakablak. Az oldalhomlokzatokon és a szentélyrészen tagolatlan főpárkány fut körbe. Északi oldalon téglalap alakú, szalagkeretes ablak. Az egész épület fehérre festett.

Változatlan állapotban.

Remetelak (0.004 km)