Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, oromfalas Ny-i homlokzattal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek É-i falához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. Belseje fiókos dongaboltozatos, a hajó bejárati oldalán falazott karzat, amelyhez a szentély felé kétoldalt egy-egy fakarzat csatlakozik. Berendezés: jellemzően 18. század második fele. Az 1731-ben már romos a régi templom, az új templom szentélye 1755-ben készült el, az építkezést 1762-ben fejezték be. 1774-ben átalakították. A 19. században karzatát kétoldalt megtoldották.
külső leírás:
Szabadonálló, keletelt, egyhajós torony nélküli templom egyenes záródású szentéllyel, s az ahhoz északon kapcsolódó alacsony, feltetős sekrestyével. A sárgára festett homlokzatokon egyszerű lizénás fehérre festett kertezés.A nyugati homlokzaton egyszerű, egyenes záródású faajtó. A barokk párkány felett háromszögű oromzat kissé kiugró középrésszel, s ebben üres félköríves záródású szoborfülkével. A hajó két hosszabb homlokzatát kettős lizénák osztják 3-3 mezőre. Az egyenes mezőkben 1-1 félköríves záródású barokk ablak látható. A szintén lizénás tagolású szentélyen 2-2 szegmensíves záródású ablak. A hajó és a szentély külön nyeregtetővel ellátott, s palával borított. A tető nyugati végén kovácsoltvas kettőskereszt.
szabadonálló keletelt egyhajós, torony nélküli templom egyenes záródású szentéllyel , saz ahhoz északon kapcsolódó alacsony, féltetős sekrestyével. A sárgára festett homlokzatokon egyszerű lizénás fehérre festett keretezés. A nyugati homlokzaton egyszerű, egyenes záródású faajtó. Abarokk párkány felett háromszögű oromzat kissé kiugró középrésszel, s ebben üres félkörives záródású szoborfülkével. a hajó két hosszabb homlokzatát kettős lizénák osztják 3-3 mezőre. Az egyes mezőre. Az egyesmezőkben 1-1 félköríves záródású barokk ablak látható. A szintén lizénás tagolású szentélyen 2-2 szegmensives záródású ablak. a hajó és a szentély külön nyeregtetővel ellátott, s palával boritott. A tető nyugati végén kovácsoltvas kettőskereszt.

Teljes tetőcsere folyamatban van, külső szigetelés meszelés. Zárva találtuk.

Salgó vár (2.357 km)