ev. templom
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós templom, DNy-i homlokzata síkjában toronnyal, a hajónál keskenyebb, szegmentíves záródású szentéllyel. Nyeregtetővel, amely a szentély felett lekontyolt. Bejárata a DNy-i, feljárat a toronyba a DK-i homlokzaton. Belseje síkmenynyezetes, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: 18. század vége; oltárkép: 1800 körül. Építtette a Sréter család, valószínűleg közvetlenül a türelmi rendelet megjelenése után. Tornya 1829-ben épült.
külső leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú templom, a hajónál keskenyebb, de vele egymagasságú, szegmentívesen záródó szentéllyel, és a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal. Toronysisakja fémlemezzel, a többi része palával fedett.
Az épületen lábazat és egységes párkány fut körbe, ez utóbbi a főhomlokzaton kétrészessé bővül. A három részre osztott főhomlokzat falmezőit téglalap alakú, bemélyedő faltükrök tagolják. A középsőben helyezkedik el a tagolt kőkeretes, záróköves, szegmentíves záródású kapu, fölötte fekvő téglalap alakú, ívesen nyesett sarkú bemélyedő faltükör, e fölött szegmensíves záródású, egyszerű szalagkeretes, záróköves ablak. A koronázópárkány fölött két toronyszint emelkedik, mindkettő lábazatról, a falmezők kialakítása az ismert tükrös. A szinteket egyfajta ívsoros párkány választja el egymástól, a másodikat órapárkány zárja le. Az alsó szint ablaka majdnem négyzet alakú, szegmensíves záródású, a felső ablakai félköríves lezáródásúak. Ez utóbbiakat pilaszterekről emelkedő egyszerű szalagkeret kereteli.
A hajó faltagolása is az előbbiekhez egyező ablakai szegmensíves záródásúak, tagolt szalagkerettel. A délkeleti sarkon toronybejárat, kő szalagkerettel, a tagozatok (fül, zárókő) egyszerű bevéséssel vanak rajta jelezve.
A külső vakolat jelenleg nagyrészben hiányos, az előbb leírtak csak nyomokban lelhetők fel rajta.
Szabadon álló, téglalap alaprajzú templom a hajónál keskenyebb, de vele egy magasságú, szegmentívesen záródó szentéllyel, a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal. Toronysisakja fémlemezzel, többi része palával fedett.
Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe, ez utóbbi a főhomlokzaton kétrészessé bővül. A három részre osztott főhomlokzat falmezőit téglalap alakú, bemélyedő faltükrök tagolják. A középsőben helyezkedik el a tagolt kőkeretes, záróköves, szegmentíves záródású kapu, fölötte fekvő téglalap alakú, ívesen nyesett sarkú bemélyedő faltükör, efölött szegmentíves záródású, egyszerű szalagkeretes, záróköves ablak. A koronázópárkány fölött két toronyszint emelkedik, mindkettő lábazatról, a falmezők kialakítása az ismert tükrös. A szinteket egyfajta ívsoros párkány választja el egymástól, a másodikat órapárkány zárja le. Az alsó szint ablaka majdnem négyzet alakú, szegmentíves záródású, a felső ablakai félköríves lezárásúak, ez utóbbiakat pilaszterekről emelkedő egyszerű szalagkeret kereteli.
A hajó faltagolása is az előbbiekkel egyező ablakai szegmentíves záródásúak, tagolt szalagkerettel. A délkeleti sarkon toronybejárat, kő szalagkerettel, a tadozatok (fül. zárókő) egyszerű bevéséssel vannak rajta jelezve.
A külső vakolat jelenleg nagy részben hiányos, az előbb leírtak csak nyomokban lelhetők fel rajta.
Használaton kivül, felújítás alatt (1998).