Simonyi-kastély

Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori parkjának megmaradt részén, szabadon álló, téglalap alaprajzú, emeletes épület, kontytetővel. ÉK-i homlokzatának középtengelyében, a bejárat előtt kocsiáthajtó, két zömök oszloppal. A DNy-i, kerti homlokzat középtengelyében poligonális terasz oszlopokkal, kétoldalt lépcsőkkel, fölötte erkély. Kéttraktusos belső, középfolyosóval. A helyiségek részben boltozottak, részben síkmennyezetesek. 18-19. századi nyílászárók, párkányok, mennyezeti stukkók. A 18. században épült a Simonyi család számára, később a Sréter család birtokolta. Parkjában, ugyanazon a helyrajzi számon újabb iskola és étkező épületek.
külső leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egy emeletes épület, konytetővel, cserépfedéssel. Kerti homlokzatának középtengelyében néhány lépcsőfoknyi magas, sokszögű teraszról emelkedő oszlopok (4 db.) hasonló alaprajzú erkélyt tartanak, átellenes homlokzatának földszinti középtengelye előtt két oszlop tartotta kocsialáhajtó van. Hosszabbik homlokzatai 7-7, rövidebbik homlokzatai 4-4 (3+1 vaktengely) tengelyesek. Az épületen lábazat és a két szint közötti osztópárkáy fut körbe. A falakat bemélyedő faltükrök tagolják, felső sarkaik ívesen záródnak. A nyílások állótéglány alakúak, keret nélkül, kifelé-befelé nyíló szárnyaik között apácaráccsal. Az emeleti nyílások fölött vízszintes szakaszról induló és oda visszatérő szegmensíves szemöldökök vannak. Bejáratai a két hosszabbik homlokzat középtengelyében és a DK-i rövidebb homlokzat harmadik tengelyében nyílnak.

A topográfiában még említett melléképületek már nincsenek meg.
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes épület kontytetővel, cserépfedéssel. Kerti homlokzatának középtengelyében néhány lépcsőfoknyi magas, sokszögű teraszról emelkedő oszlopok (4 db) hasonló alaprajzú erkélyt tartanak, átellenes homlokzatának földszinti középtengelye előtt két oszlop tartotta kocsialáhajtó van. Hosszabbik homlokzatai 7-7, rövidebbik homlokzatai 4-4 (3 + 1 vaktengely) tengelyesek. Az épületen lábazat és a két szint között osztópárkány fut körbe. A falakat bemélyedő faltükrök tagolják, felső sarkaik, ívesen záródnak. A nyílások állótéglány alakúak, keret nélkül, kifelé-befelé nyíló szárnyaik között apácaráccsal. Az emeleti nyílások fölött vízszintes szakaszról induló és oda visszatérő szegmentíves szemöldökök vannak. bejáratai a két hosszabbik homlokzat középtengelyében és a DK-i rövidebb homlokzat harmadik tengelyében nyílnak.
Alulról vizesedik.

Itt a másik véglet. Kedves Hölgyek szívesen végigkalauzoltak a kastélyon, bemutatták, hogy milyen lett a néhány évvel ezelőtti földrengés után.
Éppen takarítás, karbantartás folyt.