Szent Márton püspök
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású, támpilléres szentéllyel, a hajó É-i falához kapcsolódó sekrestyével. Bejárata a torony Ny-i és a hajó D-i homlokzatán. A hajó D-i homlokzatán és a szentélyen román kori és gótikus nyílások: ablakok és D-i kapu. Belseje fiókos dongaboltozatos, diadalíve gótikus. A toronyalja csehsüveg boltozatos, a sekrestye régi része is boltozott. A boltozatokon stukkódíszítés, évszámokkal: 1212, 1757. Berendezés: 18-20. század; oltárkép, 1877; keresztelőkút, 13. század. Oltárasztalán gótikus kő oltárlap. A román kori, 1212-ben épült templomot 1450 körül gótikus stílusban átépítették, a 18. században újjáépítették. 1970-ben, helyreállítása során a szentély, a hajó és a sekrestye külseje visszakapta középkori jellegét, a sekrestyéhez Ny felé előtér épült.
külső leírás:
Szabadonálló épület a homlokzata elé épített középtoronnyal, a nyolcszögű három oldalával záródó, a hajónál keskenyebb és alacsonyabb szentéllyel, ez utóbbi északi oldalához épület földszintes sekrestyével (előtere modern). Toronysisakja palával, többi része cseréppel fedett.
Az épületen egyrészes párkány fut körbe. Hajójának déli falát négy, szentélyét két középkori ablak tagolja, a hajó 2. és 3. tengelye között kőkeretes ajtó. Tornya a bejárati és a karzatszintet foglalja magában foglaló alsó rész fölött még két szintes. A falfelületek tükrös kialakításúak, a nyílások enyhe szegmentívvel záródnak, kereteletlenek.

A középkori részletek a sarokarmírozáson túl úsztatva is megjelennek (kődarabok). A torony és az újonnan épített sekrestyetoldalék simán vakolt.
Szabadonálló épület a homlokzata elé épített középtoronnyal, a nyolcszög három oldalával záródó, a hajónál keskenyebb és alacsonyabb szentéllyel, ez utóbbi északi oldalához épült földszintes sekrestyével (előtere modern). Toronysisakja palával, többi része cseréppel fedett.
Az épületen egyrészes párkány fut körbe. Hajójának déli falát négy, szentélyét két középkori ill. barokk ablak tagolja, a hajó a 2. és 3. tengelye között kőkeretes ajtó. Tornya a bejárati és a karzatszintet magában foglaló alsó rész fölött még két szintes. A falfelületek tükrös kialakításúak, a nyílások enyhe szegmentívvel záródnak, kereteletlenek.
A középkori részeken a sarokarmirozáson túl úsztatva is megjelennek kődarabok, a torony és az újonnan épített sekrestyetoldalék simán vakolt.

Állapota változatlanul jó, környezete rendezett.