Megújulásunk támogatója:  

Keglevich-kastély

azonosító:
6563
törzsszám:
9107
szélesség (lat):
N 47° 51,783'
hosszúság (lon):
E 19° 38,512'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
0164
település KSH kódja:
30270
földhivatal:
Pásztó Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A településtől DK-re elterülő pusztán álló, fallal körbekerített épületegyüttes: kastély, kapuépítmény, istálló, magtár. (A cselédlakásokat elbontották.) A kastély szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület, kontytetővel. D-i homlokzatán emeletes, timpanonos, manzárdtetős középrizalit, ión oszlopok tartotta erkéllyel, É-in emeletes, ívelt oromzatú, manzárdtetős középrizalit, konzolos erkéllyel, valamint pavilonjellegű, földszintes sarokrizalitok, ugyancsak manzárdtetővel. A rizalitok között félköríves kettősárkádok. Kéttraktusos belső, síkmennyezetes helyiségekkel. Pincéje az épület Ny-i és D-i része alatt, lejárata a Ny-i homlokzaton. A kapuépítmény téglalap alaprajzú, földszintes, tető nélkül, törtívű, volutás oromzatokkal. Az istálló téglalap alaprajzú, nyeregtetős. A magtár emeletes. Épült a 19. század elején. Az 1930-as évek előtt a Stern, illetve Pátkai család tulajdonában volt. A gróf Keglecich István 1932-1933 között historizáló stílusban bővíttette.
külső leírás:
Jelleg:
Egy főépületből és több melléképületből álló, fallal körülkerített barokk /?/ épületegyüttes. A körítőfal bizonyos szakaszai hiányoznak és a melléképületek elbontásából pótolja az új tulajdonos.
A főépület kert közepén szabadonálló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, palával fedett Mansard tetős, barokk kúria, északi sarkain, valamint az északi oldal középtengelyében rizalittal. Északi homlokzata 9 tengelyes: 1+2+3+2+1. A tornyonkén kiugró sarokrizalitokban 1-1 téglalap alakú ablak, a többi nyílászáró félköríves záródású. A középrizalit középtengelyében volt a félköríves bejárat, melyhez néhány lépcső vezetett, ami a rizalit előtti teraszra érkezett. A középrész egyébként két szintes, az emeleti rész 3 tengelyes, ezek talán téglalap alakúak voltak egykor, a középső nyílás előtt konzolok tarotta erkély. A rizalit emeleti szintjének megfelelően beépített tetőtér, melyen a sarokrizalitokon 1-1, a rizalitok között 2-2 szegmensíves padlásablak volt.
A nyugati rövidhomlokzata két tengelyes: a viszonylag magas lábazatban északról egy kis téglaalakú pinceablak, majd 1 kétszárnyú pincelejárat található, felettük két téglalap alakú ablak. A déli, kerti homlokzat szintén 9 tengelyes: 3+3+3. Középső 3 tengelye ismét kiemelkedik és ez a rész kétszintessé válik. Az oldalsó tengelyekben 3-3 téglalap alakú ablak, a talaj lejtése miatt nyugatról az első két tegnely alatti téglalap alakú pinceablak a lábazatban. A középső 3 tengelyben 2 téglalap alakú ablak között félköríves kétszárnyú bejárat. A bejárat két oldalán 1-1 oszloppalalátámasztott erkély volt a második szint közepén, ennek maradványai a kertben, a homlokzat előtt szétszórva megtalálhatók. Az emeleten 3 félköríves nyílás közülük a középső volt a kétszárnyú erkélyajtó. A kiemelkedő középrész timpanonban zárul.
A keleti homlokzat 2 tengelyes, két téglalap alakú ablak. A melléképületek közül figyelemre méltó a téglalap alaprajzú földszintes, barokk kapuépítmény, szépen ívelt volutás orommezőkkel, főhomlokzatán két félköríves záródású feltehetőleg később átalakított ablakokkal. Az épület jelentős része romokban áll.
Ami a legrégebben megmaradt: emeletes magtár és egy 9 tengelyes, talán század eleji istálló. A cselédlakásokat már elbontották, nagyon sok bélyeges tégla került elő. A bontás dokumentálatlan.
Egy főépületből és több melléképületből álló, fallal körülkerített barokk (?) épületegyüttes. A körítőfal bizonyos szakaszai hiányoznak és a melléképületek elbontásából pótolja az új tulajdonos.
A főépület kert közepén szabadonálló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, palával fedett Mansard tetős, barokk kúria, északi sarkain, valamint az északi oldal középtengelyében rizalittal. Északi homlokzata 9 tengelyes: 1 + 2 + 3 + 2 + 1. A toronyként kiugró sarokrizalitokban 1-1 téglalap alakú ablak, a többi nyílászáró félköríves záródású. A középrizalit középtengelyében volt a félköríves bejárat, melyhez néhány lépcső vezetett, ami a rizalit előtti teraszra érkezett. A középrész egyébként két szintes, az emeleti rész 3 tengelyes, ezek talán téglalap alakúak voltak egykor, a középső nyílás előtt konzolok tartotta erkély. A rizalit emeleti szintjének megfelelelően beépített tetőtér, melyen a sarokrizalitokon 1-1 a rizalitok között 2-2 szegmensíves padlásablak volt.
Nyugati rövidhomlokzata két tengelyes, a viszonylag magas lábazatban északról egy kis téglalap alakú pinceablak, majd 1 kétszárnyú pincelejárat található, felettük 2 téglalap alakú ablak. Déli, kerti homlokzat szintén 9 tengelyes; 3 + 3 + 3. Középső 3 tengelye ismét kiemelkedik és ez a rész kétszintessé válik. Az oldalsó tengelyekben 3-3 téglalap alakú ablak, a talaj lejtése miatt nyugatról az első két tengely alatt téglalap alakú pinceablak a lábazatban. A középső 3 tengelyben 2 téglalap alakú ablak között félköríves kétszárnyú bejárat. A bejárat 2 oldalán 1-1 oszloppal alátámasztott erkély volt a második szint közepén, ennek maradványai a kertben, a homlokzat előtt szétszórva megtalálhatók.
Az emeleten 3 félköríves nyílás, közülük a középső volt a kétszárnyú erkélyajtó. A kiemelkedő középrész tympanonban zárul.
Keleti oldalhomlokzat 2 tengelyes, két téglalap alakú ablak. A melléképületek közül figyelemre méltó a téglalap alakú alaprajzú, földszintes, barokk kapuépítmény, szépen ívelt, volutás orommezőkkel, főhomlokzatán két félköríves záródású, feltehetőleg később átalakított ablakokkal. Az épület jelentős része romokban áll.
A legépebben megmaradt az emeletes magtár és egy 9 tengelyes talán század eleji istálló. A cselédlakásokat már elbontották, nagyon sok bélyeges tégla került elő. A bontás dokumentálatlan.
állapot leírása:
Bontás és átépítés alatt (1998).

Állapotjelentések

2011.12.29 10:06 carmin állapot: 3 - koordináta: N 47° 51,783' E 19° 38,512' - pont: 118

Szerencsére a kastély őre beengedett minket. Sajnos a felújítási munkálatok leálltak, nagyon rossz volt ilyen állapotban látni a kastélyt. Nem lehet tudni, hogy a közeljövőben jobbra fordul-e a helyzet.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.