Megújulásunk támogatója:  

Református parókia

azonosító:
6571
törzsszám:
5769
szélesség (lat):
N 47° 56,647'
hosszúság (lon):
E 19° 2,427'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
parókia
eredeti típus:
ref. parókia
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
1108
település KSH kódja:
6743
földhivatal:
Rétság Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
A ref. templom (trsz.: 5768) mögötti telken, az utcavonaltól jóval beljebb, a Ny-i telekhatáron épült ház. Téglalap alaprajzú, nyeregtetős. Utcai homlokzatán újabb ablakok. Udvari homlokzata falazott, toszkán oszlopos tornác, részben falazott mellvéddel, részben mellvéd nélkül. Egytraktusos, az utcai szoba sík-, a többi gerendamennyezetes. A telken régebbi gazdasági épületek és az új lelkészlak áll. Épült az 1850-es években, a kőpilléres udvari kapu 1914-ben épült.
külső leírás:
A falu belterületén, a templom mögötti telken, kertben, az utca vonalától jóval beljebb, szabadonálló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős, múlt századi lakóház - lelkészlak. A templomra néző utcai homlokzata két tengelyes, két, újabb 3 osztású ablak, orommezejében két kicsi padlásablak. A homlokzat egyébként dísztelen.
Délkeleti hosszú homlokzata előtt 6 és 1 dór oszlopra támaszkodó tornác, részben mellvédes, részben mellvéd nélküli. A tornácon, délnyugati rövidebb végén egyszárnyú, téglalap alakú bejárat az utcai ún. tisztaszobába. Hosszú homlokzat a tornácon 9 tengelyes.
a + a + a + b + a + b + a + b + a.
Minden bejárat téglalap alakú és egyszárnyú (b), az ablakok szintén téglalap alakúak. Északkeleti rövidebb homlokzat érdektelen, a tornác kijáratát mellvédrészt elfalazták, a felső részt beüvegezték. Orommezőben, nem az oromzat tengelyében megvan a szénaledobó ablak. Kertben a ház mögött, a lelkészlak folytatásában, de nem hozzáépítve, illetve hátrább, arra merőlegesen, rossz állapotban, de megvannak a gazdasági épületek. Ugyanezen a telken, a régi lelkészlakkal párhuzamosan épült új lelkészlak, mely nincs a helyszínrajzon feltüntetve.

Állapotjelentések

2016.04.28 16:53 fbobee állapot: 5 - pont: 33

Jónak tűnt az állapota (legalábbis ilyen távolról), környezete is gondozott.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.