Szent Imre
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjától K-re, magaslaton, szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, oromfalas Ny-i homlokzattal, Ny-i irányban megbővített hajóval, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, a hajó É-i oldalához kapcsolódó sekrestyével. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. Szentélye és a régebbi hajó - most a kettő együtt a szentély - téglából, az újabb hajó és a sekrestye kőből épült. Falfelületei vakolatlanok, teteje zsindelyes. A falakat félköríves záródású ablakok tagolják, a Ny-i homlokzaton kisméretű, háromkaréjos kőablak van. Az É-i homlokzat sekrestye fölötti szakaszán fogazott téglapárkány. A hajóban fagerendás síkmennyezet és kőpadló, a szentélyben keresztboltozat és téglapadló. Csúcsíves diadalív és sekrestyeajtó. Berendezés: 18. század vége, 19. század eleje. A két középkori periódusból származó templom, hosszirányban szimmetrikus alaprajzával egyedülálló 13. századi emlékünk. A 13. század utolsó negyedében épült, a 14. században újabb hajóval és sekrestyével bővítették. 1710-ben átalakították. 1829-ben, 1834-ben és 1908-ban javították. Az épületet 1976-ban állították helyre (építész: Sedlmayr János). A templom közelében új harangláb.
külső leírás:
Településen kívül, temetődombon, szabadonálló, részben gótikus, részben románkori r. k. templom. A templom 3 részből áll, az egyenes záródású, téglából épült szentélyből, az egykori téglalap alakú hajóból, mely ma tulajdonképpen a templom kórusa és a kőből épült téglalap alakú hajóból, mely később épült az eredeti román templomhoz.
Nyugati homlokzata teljesen egyszerű, dísztelen, a homlokzat tengelyében félköríves záródású, egyszárnyú, szalagkeretes kapu, felette teljesen szervetlenül egyenes szemöldök. A szemöldök felett kicsi, négyzetes ablak, majd az orommezőben háromkaréjos "rózsaablak".
A déli oldalon a szentélyen egy félköríves ablak, majd a kórus részén, egészen a tető alatt 3 félköríves záródású ablak, szinte hármas ikerablak. A mai hajón egy kisebb és egy nagyobb félköríves ablak található. A homlokzat egyébként dísztelen.
Az északi oldalon a kórushoz épült a szintén középkori sekrestye. Ennek keleti oldalán kis lőrésszerű ablak található, északi oldalán félköríves záródású ablak. A szentély északi oldalán nincs ablak, volt viszont a mai kóruson egy félköríves, melyet nagyrészt eltakar a sekrestye. Felette, csak ezen az oldalon és a kórus szakaszán két téglasor közé rakott ferdén fogazott főpárkány. A hajó északi oldala dísztelen és ablak nélküli.
A szentély keleti oldala szintén dísztelen, rajta egy félköríves záródású ablak.
A templom teteje sátortető, kontyolt a keleti oldalon és mindenhol fazsindellyel fedett.
A templom nyugati homlokzata előtt kőkereszt, északnyugati sarkán fazsindellyel fedett, lábakon álló, modern harangláb.
Nagy repedések.

Szépen rendben tartott műemlék-együttes