Szentmiklóssy–Kubinyi-kastély (MTA Alkotóháza)

Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú épület manzárdtetővel, beépített tetőtérrel. A terepszint változása miatt ÉK-i homlokzata két-, DNy-i egyszintes. Mindkettőn timpanonos középrizalit, a timpanonokban a Szentmiklóssy és Uza család kettőscímerével. A DNy-i homlokzathoz bábos korláttal lezárt kő támfalak kapcsolódnak, a támfalakban kétoldalt egy-egy nyolcszög alaprajzú, ugyancsak változószintes, manzárdtetős őrségépület. A kastélybelső kéttraktusos, részben középfolyosóval, boltozott helyiségek (donga-, fiókos donga-, teknő- és tükörboltozatok), többnyire barokk nyílászárók, kályhahelyek (egy megmaradt empire kályha). Az egész épület alápincézett. A kastélyt Szentmiklóssy Antal építtette 1770 körül (építész: Mayerhoffer András). Később a Kubinyi család birtokába került.
külső leírás:
Település szélén, kert közepén, egy téglalap alakú főépületből és két sokszögű melléképületből álló barokk épületegyüttes. Az épületeket a közöttük húzódó támfal és a főépülethez vezető híd köti össze. A terepváltás miatt a főépülethez vezető hídról az épület emeleti helyiségeibe érkezünk.
A főépület téglalap alakú alaprajzú, emeletes, cseréppel fedett Mansard-tetős épület. Déli hosszabbik, egyben főhomlokzata mind a földszinten, mind az emeleten 2 + 3 + 2 tengelyes. Középső 3 tengely enyhe kiülésű rizalitban, itt északról az 1. tengelyben kétszárnyú téglalap alakú bejárat, a többi tengelyben - rizaliton kívül is - téglalap alakú kétszárnyú, osztott ablakok. A földszinti rész sávozással díszített minden oldalon, a sávozásban faltükörben találhatók az ablakok, körülöttük füles szalagkeret. A két szintet hangsúlyos osztópárkány választja el egymástól. Az emeleten, mely a támfal miatt ezen az oldalon tulajdonképpen földszint, szintén 7 tengely: 2 + 3 + 2. Középső 3 tengely rizalitban. Rizalitban két félköríves záródású ablak között egy félköríves záródású kétszárnyú bejárat. Rizaliton kívül téglalap alakú ablakok. Ablakok alatt geometrikus köténydísz és minden nyílászáró felett tagolt, ívelt szemöldök. A rizaliton kívüli, téglalap alakú ablakok körül füles szalagkeret. A tengelyeket lizénapárok választják el egymástól. A rizalit felett tympanon, benne az Uza-Szentmiklóssy családok kettős címere. A tympanon két oldalán 1-1 félköríves záródású tetőablak.
A nyugati rövidebb homlokzat mind a földszinten, mind az emeleten 4 tengelyes. Földszinten északról az 1. tengelyben kétszárnyú, téglalap alakú bejárat, a többi tengelyben téglalap alakú ablakok. Emeleten 4 téglalap alakú ablak. Minden nyílászáró körül füles szalagkeret, földszint sávozása és díszítése, mint a főhomlokzaton, emeleten szintén, csak a lizénák nem párosak.
Kerti homlokzata mind a földszinten, mind az emeleten 7 tengelyes: 2 + 3 + 2. Középső 3 tengely rizalitban. Földszinten a középső tengely kivételével minden tengelyben téglalap alakú ablak, földszinten középső tengelyben kétszárnyú, téglalap alakú kapu félköríves felülvilágítóval, erőteljes, díszes kőkerettel, barokkos szemöldökkel, mely az osztópárkányt is áttöri. Ezen a homlokzaton a kapu kivételével minden tengelyben kicsi, téglalap alakú pinceablak. Emeleti ablakok a rizalitban félköríves záródásúak, rizaliton kívül téglalap alakúak. A homlokzat díszítése és tagolása megegyezik a déli hosszú homlokzat elrendezésével és tagolásával.
Keleti rövidebb homlokzat mind a földszinten, mind az emeleten 4 tengelyes, mindenhol ablakok. A homlokzat díszítése és elrendezése megegyezik a nyugati rövidebb homlokzattal. A rövidebb homlokzatokon 2 tetőablak található, míg a két hosszú homlokzaton a tympanon két oldalán 1-1.
A két toronyépítmény négyszögű, de a négyszög sarkait levágták, így 4 hosszabb és 4 rövidebb homlokzatú 8 szög alakú építmény jött létre, melynek sarkához érkezik a támfal. Az észak felé néző földszinti részen a két hosszú oldalon 1-1 téglalap alakú nyílás, a keletre, a kastély felé nézőoldalon szalagkeretes bejárat, a nyugatra néző oldalon ablak. Az emeleti részen a délre néző oldalon kétszárnyú, téglalap alakú bejárat, a többi hosszú homlokzaton téglalap alakú ablakok. Az építmények földszintje sávozott, így a nyílászárók faltükörben helyezkednek el. Az emeleten a sarkok levágásából keletkezett rövid homlokzatokon páros lizénák, a hosszú homlokzatokon faltükörben az ablakok köténydísszel és ívelt szemöldökkel. Tehát a földszint díszítése megegyezik a főépület tagolásával, az emelet az emelettel. A melléképületeken is cseréppel fedett Mansard-tető.

A kastély valóban gyönyörű és nagyon szép állapotban van, gondozott környezetben.