Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Szent András
azonosító:
6588
törzsszám:
5700
szélesség (lat):
N 47° 59,867'
hosszúság (lon):
E 19° 11,851'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
g.kat. templom
megye:
Nógrád
helység:
cím:
helyrajzi szám:
329
település KSH kódja:
21582
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, Ny-i homlokzata előtt emelkedő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek két oldalához sekrestyék kapcsolódnak. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. Hajója, szentélye és a sekrestyék csehsüveg boltozatosak. A hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1958-1962 (Sárosy Béla). Színes üvegablakok: 1966 (Mohay Attila). Berendezés: 18. század vége, 20. század; főoltárkép: 20. század első fele; mellékoltárkép: 1933 (Giszinger Imre). A hajó bal oldalán barokk sírtáblák, 1743, 1769, 1801. Korábbi épület felhasználásával Esterházy Imre esztergomi érsek építtette újjá 1745 előtt. A templommal D-ről szomszédos telken: feszület és Szentháromság-oszlop, 1865.
külső leírás:
Szabadon álló épület, a homlokzat síkja előtt emelkedő középtoronnyal, egyenes záródású, a hajónál keskenyebb, de vele azonos magasságú szentéllyel, a szentély mellett földszintes sekrestyékkel. Torony fémlemezzel, többi része palával fedett.
Az épületen lábazat és háromrészes párkány fut körbe. Főhomlokzata három szakaszra tagolt, az egyes szakaszok tükrös kialakításúak, a középső (a torony) széleit kettős lizénák hangsúlyozzák, melyeknek közét lecsüngő virágfüzér díszíti. A főpárkány fölött két további, szintén tükrös felületű toronyszint emelkedik, mindkettő lábazatról. Egymástól törtívű párkány választja el a szinteket. A sarkokat itt is kettős lizénák zárják le, immár virágdísz nélkül. A felső szintet órapárkány koronázza.
A középtengelyben nyílik az egyszerű kő szalagkeretes, tagolt egyenes, majd efölött a vízszintesről induló és oda visszatérő, szegmentíves tagolt szemöldökpárkánnyal ellátott kapu. Fölötte ablak, a két szélső mezőben egy-egy fülke; mindhárom azonos kialakítású: a nyílások félköríves záródásúak, keretük egyszerű szalagkeret, talpkővel, vállkővel, zárókővel, alattuk könyöklőpárkány, fölöttük vízszintesről induló és oda visszatérő, szegmentíves tagolt szemöldökpárkány, a kerettel összenőve. A torony első szintjének ablaka ovális, tagolt szalagkerettel, szemöldök- és könyöklőpárkánya mint a földszinti ablak szemöldökpárkánya, a felső toronyszint alján tagolt szalagkeretes körablak, följebb szegmentíves záródású, pilaszterekkel keretelt, fönt tagolt szalagkeretes, záróköves ablak. Keretét vállvonalban kettős csigamotívumok díszítik, könyöklőpárkány alatt két, konzolok tartotta párkányról induló lizéna mellvédmezőt fog közre.
Az oldal- ill. a szentélyhomlokzatot a földszint középszakaszéival megegyező lizénapárok tagolják, az ablakok félköríves záródásúak, díszített talp-, váll- és zárókővel, tagolt könyöklőpárkánnyal, alatta köténydísz. A sekrestyék nyílásai és a hajó kapui egyszerű szalagkeretesek, egyenes záródásúak.

Állapotjelentések

2012.05.31 15:57 ngabi állapot: 4 - pont: 17

Szép templom belső,a lábazat javítása folyamatban.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Drágffy-kúria (0.023 km)
tájház (0.211 km)
Intézői lak (2.750 km)
Juhász-kastély (3.626 km)
Kőhíd (4.465 km)