Megújulásunk támogatója:  

Drágffy-kúria

azonosító:
6590
törzsszám:
5699
szélesség (lat):
N 47° 59,866'
hosszúság (lon):
E 19° 11,853'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
359/1
település KSH kódja:
21582
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Szabadon álló, L alaprajzú, földszintes saroképület, nyeregtetővel. Ny-i szárnya alacsonyabb, mint a D-i. É-i végén egy helyiségnyi új toldalék. Udvari homlokzatai tornácosak, falazott mellvéddel, négyzetes pillérekkel, az É-i közepén négyzetes alaprajzú, timpanonos nyitott veranda. D-i szárnya két-, Ny-i egytraktusos, síkfödémes helyiségekkel, 19. századi nyílászárókkal. Épült 1790 körül. Ny-i szárnya valószínűleg későbbi hozzáépítés, csakúgy, mint az udvari homlokzatokat egységesítő tornác. A telken áll az orvosi rendelő újabb épülete is.
külső leírás:
L alaprajzú, földszintes saroképület nyeregtetővel, cserépfedéssel. Valószínűleg kétperiódusú: a Hősök terei szárnyhoz később épült a rá merőleges Eötvös utcai.
A Hősök terei épületrészen lábazat fut körbe, a homlokzatok tükrös kialakításúak, egyrészes párkány zárja le őket. A főhomlokzat hattengelyes, váltakozó tengelytávolságokkal, a tengelyek között szimpla vagy dupla falsávokkal. Az oldalhomlokzatokat egy-egy ablaknyílás tagolja. Az ablakok állótéglány alakúak, alul-fölül füles, tagolt szalagkerettel, a főhomlokzatiak fölött vízszintesről induló és oda visszatérő, szegmentíves tagolt szemöldökpárkánnyal. Az oldalhomlokzatok fölötti háromszög alakú oromzatokat középmagasságban - a régebbi manzárdtetőre emlékeztetve - párkány tagolja.
Az Eötvös utcai homlokzat három tengelyes, végén egy helyiségnyi új toldalékkal. Ablakai kereteletlenek, mindenféle műformát nélkülöz.
A kerti homlokzatok előtt négyszögpillérek tartotta tornác húzódik, a Hősök terei szárny középtájékán négyzet alaprajzú portikusz van előtte, nyeregtetővel, háromszögoromzattal.
állapot leírása:
A födémek helyenként lyukasak. A kéményeket 1989-ben átrakták. A tető lécezése és cserepezése javításra szorul.

Állapotjelentések

2013.10.03 10:33 klo állapot: 4 - pont: 23

Kissé talán vizesedik, illetve (a környezetével együtt) eléggé elhanyagolt benyomást kelt. De különösebb változás az előző bejegyzés óta nem látható. Gyenge négyes.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

tájház (0.213 km)
Intézői lak (2.750 km)
Juhász-kastély (3.627 km)
Kőhíd (4.468 km)