Kálvária, kápolnával

kápolna
r.k. kápolna
kálváriakápolna
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Nagyméretű telken, kertben álló kálvária-együttes: kápolna, előtte feszület és szabadtéri szószék, körülötte a stációk, távolabb, a telek Ny-i sarkában kisebb kápolna. A kápolna szabadon álló épület, DNy-i homlokzata előtt emelkedő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, íves záródású szentéllyel. Ablakai csúcsívesek, bejárata a torony DNy-i oldalán, félköríves záródással; fölötte tábla, építési felirattal: 1904. Hajója síkmennyezetes, bejárati oldalán karzat, a szentély félkupolás, a toronyalja dongaboltozatos. Berendezés: festett szobrok, 19. század vége. A kápolna előtt szószék, hengeres talapzatú, sokszögű, falazott mellvéddel, tetővel, mellvédjén domborművű motívumok (kereszt, gyertyatartó). A stációk lépcsőzetes-íves oromzatú téglaépítmények, fülkéjük fémajtóval zárható. A kis kápolna téglalap alaprajzú, oromfalas, kapuja fölött tábla, építési felirattal: 1905. Nyeregtetővel fedett, amely a hajó záródása felett lekontyolt. Berendezés: festett fadombormű, 19. század vége (Krause József selmecbányai faszobrász). A kőfeszület többszörösen lépcsőzött talapzaton áll, előoldalán évszámos felirat: 1918, a kereszt szárvégei hármas tagolásúak. A kápolna 1904-ben épült, 1965-ben újjáépítették, 1994-ben felújították. A kis kápolna 1905-ben épült. A keresztet 1918-ban állították, 1994-ben újították fel.
külső leírás:
Kálvária-együttes: kálváriakápolna, előtte feszület és szabadtéri szószék, körülötte a stációk; távolabb, a telek nyugati sarkában kisebb kápolna.
A kálváriakápolna a homlokzat síkjából előreugró középtoronnyal ellátott építmény a hajónál keskenyebb és alacsonyabb szentéllyel, fémlemez fedéssel. Lábazat és egyrészes főpárkány fut rajta körbe, a főpárkány fölött egy toronyszint emelkedik, melyet kétrészes párkány zár le. A hajófalakat két-két csúcsíves záródású ablak tagolja, a torony középtengelyében nyíló kapu félköríves záródású, fölötte körablak, a torony ablakai a hajóéival megegyezőek, enyhén bemélyedő tükörben helyezkednek el. Mindegyik kereteletlen. A toronyszint mellvédsávját az ablakok tengelyében kimetszett sarkú, fekvő téglalap alakú mezők díszítik, az ablakok vállvonalában párkány fut körbe, melyre a záradékok fölött a záradék ívét követő szemöldökpárkány támaszkodik. A kapu fölött tábla, építési felirattal.
A sokszögű szószék falazott mellvédjét emblémaszerű ábrázolások díszítik: kereszt, gyertyatartó, ? A homlokoldal közepén négyzet alakú, bemélyedő mező. A fából készült, fémlemezzel fedett, kereszttel koronázott hangvetőt négy fémrúd tartja.
A stációk lépcsőzetes-íves oromzatú, fémlemezzel fedett, masszív építmények, félköríves záródású fémajtóval zárható fülkével.
A kis kápolna téglalap alaprajzú, lekerekített hegyű háromszög-oromzatos, cseréppel fedett, kontytetős épület. Kereteletlen, félköríves záródású ajtaja fölött tábla, építési felirattal. Lábazat és az eresz alatt egyrészes párkány fut körbe rajta.
A feszület tekintélyes talapzaton emelkedik, mellette a talapzaton egy-egy kőváza áll. A korpusz festett, a kereszt szárai cakkosra vannak faragva, a talapzat oldalai patkóíves lezárásúak.

A terület tulajdonképpen megközelíthetetlen a bezárt kapu miatt. Amit azon át lehet látni, az nagyon jó állapotban van.