ev. templom
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós templom, a hajónál valamivel keskenyebb, enyhén íves záródású szentéllyel. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal. Bejáratai a torony és a hajó D-i homlokzatán. A torony osztópárkányán lévő timpanonban évszám: 1912. A toronyalja és a szentély csehsüveg boltozatos, a hajó síkmennyezetes, bejárati oldalán karzat. Berendezés: oltár: 19. század eleje, oltárkép, 1837 (Schwindt Károly); szószék: 18. század vége. Épült 1775-1777 között (kivitelező: Hofferl József), tornya 1792-1793 között (kivitelező: Dümmer Emmánuel, Schmidt Lukács). 1899-ben tűzvész után helyreállították. A telken áll a lelkészlak és egy melléképület.
külső leírás:
Saroktelken szabadon álló, téglalap alaprajzú templom a hajónál valamivel keskenyebb, alacsonyabb. Szentéllyel és a homlokzat síkja előtt emelkedő középtoronnyal. A torony fémlemezzel, a templom többi része palával fedett.
Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe. Szentélyének oldalfalait 1-1, a hajóéit 3-3 állótéglány alakú, szegmentíves záródású, kereteletlen ablak tagolja. A déli hajófal szentélyhez legközelebbi tengelyében szegmentíves záródású kőkeretes kapu nyílik.
Főhomlokzatának képét a torony határozza meg. A torony négyszintes: két szint a főpárkány alatt, kettő fölötte. A legalsó szint a többi lábazataként jelenik meg. Sarkait széles lizénák hangsúlyozzák, nyugati oldalán téglalap alakú bemélyedő faltükörben kereteletlen körablak. Déli oldalán nyílik a szegmentíves záródású, kőkeretes kapu. A második szint falfelületeit állótéglány alakú bemélyedő faltükrök tagolják középtengelyükben a hajóéihoz hasonló ablakok, alattuk fekvőtéglány alakú kiemelkedő mellvédmezők. A szint sarkain kettős lizénák, párkánya fölött timpanon. A harmadik szint falfelületein a kiemelkedő szélső tükrök bemélyedő középsőt fognak közre; a középtengelyekben szegmentíves záródású, zömök, kereteletlen ablakok. Osztópárkány után következik a negyedik szint lábazati sávja, melyet szintén párkány zár le, róla a sarkokon kettős pilaszterek emelkednek, melyek háromrészes órapárkányt tartanak. Az ablakok félköríves záródásúak, szalagkerettel, vállkővel, könyöklővel.

Kitűnő állapotban van, a környezete is szépen gondozott ennek a fal közepén, élénk forgalmú út mellett álló templomnak. . Bejáratai mellett leánderek, egy körbevitt keskeny sávban kis egynyári virágokkal övezték.