parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló ház, az udvari végéhez nyaktaggal kapcsolódó modern épületszárnnyal. Az eredeti épület téglalap alaprajzú, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzata kereszttel díszített. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, fűrészelt díszítésű deszkamellvéddel. Alépítménye utcai homlokzatának közepén pincebejárat. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, gerendás fafödémmel. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken épült fésűs utcavonalas beépítésű eredetileg egysoros alaprajzú épület, az eredeti épület folytatásában keskeny nyaktaggal csatolt modern épületszárnnyal. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelt. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel. Az épület utca felé eső része alápincézett, bejárata a kő lábazatban található. Az utca homlokzat 2 ablaktengelyes, az udvari nem, számítva a hozzáépítést 6, melyből az 1. És 4. Ajtó. homloktornáca faoszlopos, fűrészelt díszítésű deszkamellvéddel, felül rácsozott díszítéssel. Az ablakalja téglával burkolt.

2013.01.26 12:10 Lacipap állapot: 5 - pont: 8

A ház állapota most is nagyon jó. Merem remélni, hogy a hátsó oldalon lévő, lepergett, tapasztást hamarosan kijavítják.