Mocsáry-kúria

Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, négyzetes alaprajzú, földszintes, manzárdtetős ház, K-i, utcai, homlokzatán íves oromzatú középrizalittal, udvarán kétpilléres-kétoszlopos, timpanonos portikusszal. Kéttraktusos; a földszinti helyiségek javarészt teknő- és dongaboltozatosak, a manzárdban síkmennyezetesek. Építtette Mocsáry Pál 1740 körül, a portikuszt a 19. század végén építették hozzá (elpusztult).
külső leírás:
Szabadonálló téglány alaprajzú, fehérre meszelt épület, cseréppel fedett mondzardtetővel. Petőfi utcai homlokzatának középen kis kiülésű középrizalit. A homlokzat 1-3-1 ablaktengelyes, az ablakok alul és felül füles keretezésűek, zárókőimitációval ellátottak. A középső három nyílás felett(rizalit) egyenesbe indulo és abba visszatérő félköríves szemöldökpárkány, a két szélsö felett- megegyezően a kétoldalhomlokzat nyílásaival- függönyíves szemöldökpárkány látható. Az ablakok és a párkányok között vakolatdíszítés. A középrizalit felett kissé átalakított törtíves barokk omorzat,benne két egyenes záródású, a földszintekkel megegyező kerezstezésű ablakkal. Az udvari homlokzat középső harmada előtt négy oszloppal alátámasztott, külön nyeregtetővelellátott portikusz emelkedik. A homlokzat 1-3-1 tengelyes, ablakainak keretezése azonos a már említettekével, de szemöldökpárkányuk nincs. Az utca felől nézett jobb oldali oldalhomlokzat három tengelyes, melyből a 3. ajtó. A bal oldali oldalhomlokzat 2 tengelyes, a nyílások keretezése megegyezik a többivel

2009.10.28 14:16 zsalaber állapot: 3 - koordináta: N 48° 9,291' E 19° 43,900' - pont: 7

Eladó a kúria!

Nagyon elhanyagolt állapotban van az épület. A bejárata a valamikori park felőli oldalon van, de teljesen benőtte a növényzet. A Mocsáry emléktábla sem bírja már sokáig. Szerkezetileg nem tudom eldönteni milyen állapotban van kívülről hosszanti repedések húzódnak az utcafront felőli jobb oldalon.

"A falu közelében feltártak egy, a X. század közepérõl származó sírt, amiben nemzetségfõi rangra utaló fémvereteket és fegyvereket találtak. Valaha Bocsárlapujtõ volt a község neve, ami Mikófalva, Bocsár és Lapujtõ falvak egyesítésébõl keletkezett, s már egybeépült velük Karancsapátfalva is. Utóbbi község birtokosai az 1500-as években a Balassák voltak. A hódoltság után a Koháryak, a Kubinyiak és a Coburg hercegek voltak a földesurai.

Az õsi Bocsár község ott feküdt, ahol ma a Mocsáry-kúria áll. (A szláv bocsár szó kádárt jelentett.) Lapujtõ község 1455-ben Somoskõ várának tartozéka volt, 1548-ban pedig Mocsáry Balázs lett a földesura. "

"Ezen a telken áll az 1749 körül, eredetileg barokk stílusban épült Mocsáry-kastély, melyet a 19. század elején klasszicista stílusban átépítettek. Ebben a műemlékké nyilvánított épületben élt és dolgozott Mocsáry Antal, Nógrád megye első, magyar nyelven írt monográfiájának szerzője.(Genthon, 1954)"

Az épület a Karancsberénybe vezető út mellett található, tehát jól megközelíthető, mellette az orvosi rendelő parkolója látható. A kastély jelenleg magántulajdonban van, és üresen áll, állapota igen rossz. Az épülethez kis hátsókert tartozik, mivel az az utcafronton áll.

EGYÉB INFOK:
Mocsáry családfa kutatás