Káldy-kastély

Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Emelkedőn, nagyméretű telken, szabadon álló épület. Téglalap alaprajzú, kontytetős, a terepviszonyok miatt az utca felé eső oldalon magasföldszintes, a kerti oldalon földszintes. ÉK-i homlokzatán timpanonos, nyeregtetős, három oldalán kosáríves nyílásokkal megnyitott bejárati tornácrésszel, kétoldalt lépcsővel, alul középen pincebejárat. Kéttraktusos, teknőboltozatos helyiségekkel, az előépítményben csehsüveg boltozat. Építtette a Káldy család 1760-körül épült. Későbbi birtokosa a Sümeghy, majd a Schwartz család volt.
külső leírás:
Település középpontjában, nagyobb kertben, utca vonalától jóval beljebb, szabadonálló, téglalap alakú alaprajzú, a talaj lejtése miatt a kerti oldalon földszintes, az utcai fronton magasföldszintes, cseréppel fedett kontyolt nyeregtetős barokk kúria, utcai homlokzatának középtengelyében ambitussal. Utcai homlokzata 5 tengelyes, a szélső 2-2 tengelyben téglalap alakú ablakok, körülöttük vakolt szalagkeret, felette félköríves szemöldök, melyet stilizált, lapos baluszterszerű elemek támasztanak alá, középen pedig stilizált palmetta. A középső tengelyben téglalap alakú alaprajzú, három oldalról kosárívvel nyitott ambitus. Homlokzatán háromszögű oromzattal, nyeregtetővel. Alján szegmensíves záródású pincelejárat. Az ambitus két oldalán 1-1 egyeneskarú lépcső vezet a bejárathoz. A két oldalsó kosáríven zárókő motívum. A homlokzat egészét pikkelydíszes falpillérek tagolják. Gazdagon tagolt homorú ereszpárkány fut körbe. Az épület sarkai lekerekítettek.
Délkeleti homlokzat 2 tengelyes, két ablakkal, melynek keretezése és szemöldökdísze az utcai front ablakaival azonos, megvannak a falpillérek és a zárópárkány.
Kerti homlokzat 4 tengelyes, egyszerű téglalap alakú ablakokkal, némelyik ablakban apácarács. Lábazaton és főpárkányon kívül dísztelen homlokzat.
Másik rövidebb homlokzaton nincsenek nyílászárók.
A kertben más jelentősebb épület nem található.