Középkori romok

Rom
egyéb
Középkori romok.
:
A tabáni parkban feltárt, részben konzervált és bemutatott, részben visszatemetett romok.
Római őrtorony maradványa, I. Valentinianus idejéből. A feltárt maradvány 1945-ben nagyrészt elpusztult, megmaradt része betemetve.
A Krisztina körút D-i oldalánál, az úttest melletti mélyedésben található az egykor a felszínen folyó (ma a talajszint alatt vezetett) Ördögárok-patak középkori hídfőjének és partvédő falának maradványa, konzerválva, emléktáblával jelölve.
A Krisztina krt. és az Attila út közötti parkos részen, az r.k. templomtól D-re, téglány alakú, feltehetőleg 15. sz.-i épület (Garády szerinti I. sz. épület) maradványa. Bemutatva csak a D-i fele, az É-i rész fölött/helyén ma aszfaltozott úttest van. Az 1 m körüli vastagságú falmaradvány eredetileg az épület boltozott pincéje lehetett, in situ boltváll-maradvány, valamint a leletanyagban boltozati bordák kerültek elő. Ettől É-ra trapéz alaprajzú, hasonló falvastagságú épületmaradványt ástak ki, oldalfalaiban egy-egy félköríves záradékú élszedett ajtókerettel (II. sz. épület). Körülötte kisebb épületek csoportja került elő. A terület legészakibb részén pedig, az I. sz. épülettő kb. 40 m-re, szintén vastagabb falú, kétsejtű ház, in situ kőpadlóval és pincelejárattal (VI. sz. épület).
Az I. számú épület felének kivételével a többi épületmaradvány feltárás után visszatemetve, az Erzsébet-hídhoz kapcsolódó felüljáró É-i pillére és a kapcsolódó úttest által elfedve (elpusztítva ?).
Az ásatások során jelentősebb leletanyag is előkerült.

A romok állapota nem változott, sajnos továbbra is sokat ront az összképen a bedobált szemét és a bozót.

Rác fürdő (0.085 km)