Buttler-kastély

Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Magyarnándortól kb. 3 km-re, D-re, a Szandaváraljára vezető út mentén, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület, kontytetővel. DK-i homlokzatának középső tengelyei előtt négyoszlopos, timpanonos portikusz. Kéttraktusos, középfolyosóval, síkmennyezetes helyiségekkel. 1822-ben építtette Csernyus Andor. 1877-ben átépítették. 1880-ban báró Buttler Ervin tulajdonába került, majd a Reviczky családé. Az 1990-es évek végén, felújításakor, ÉNy-i homlokzatával szemben, teljes hosszban új épületet emeltek.
Magyarnándortól kb. 3 km-re, a Szandaváralja felé vezető út mentén található.
Szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú kastély kontytetővel, cserépfedéssel. DK-i homlokzatának középső tengelyei /3/ előtt timpanonnal koronázott portikusz emelkedik. Hosszabbik homlokzatai 13, rövidebbek 2 tengelyes.
Az épületen lábazat és háromrészes főpárkány fut körbe, ez utóbbi képszékét az ablaktengelyek felett rozetták díszítik. Sarkai nem élben találkoznak, legömbölyítettek. Jelenleg átépítés alatt áll, homlokzatait újravakolták, tetejét kicserélték. Hátsó homlokzatával szemben új, egyelőre garázsnak, tárolónak használt épület épült. Ablakai állótéglány alakúak, kifelé-befelé nyíló szárnyakkal - a régiek mintájára készített új darabok.
Átépítés alatt.

Teljesen felújított állapotú kastély. Lakják , építik és szépítik.