Nepumuki Szent János
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós, nyeregtetős templom, DNy-i homlokzata síkjában középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású szentéllyel, melynek ÉNy-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Hajója csehsüveg boltozatos, bejárati oldalán karzat, szentélye félkupolás. Falképek: 1962. Berendezés: jellemzően 19. század első fele; szószék: 1832. Orgona: 1907 (Rieger-gyár). Épült 1800 körül. Késő barokk falképeit a 19. század második felében lemeszelték.
külső leírás:
Dombon szabadon álló, keletelt, egyhajós templom, a nyugati homlokzat síkjában emelkedő toronnyal, s a hajónál keskenyebb , a nyolcszög három oldalával záruló szentéllyel. Nyugati homlokzatán kissé kiugró középrizalit, ebben a járószint felett hat lépcsőfokkal nyíló, záróköves, keretes főkapu. E fölött magas ablak, majd a barokk oromzatban elhelyezkedő ovális ablak látható. Az oromzat feletti torony minden oldalán órapárkány és 1-1 ablak látható. lizénás kerettel. A tornyot új bádogozású hagymasisak fedi. Az egész épülete mags lábazat és egyszerű párkány övezi. A hajó homlokzatain 2-2 kosáríves ablak látható, a szentélynek csak a déli oldalán van egy ablak. A templom északkeleti oldalához sekrestye csatlakozik.

Inkább csak 4.es alá az állapota. Elég sok helyen lepergett a festék, néhol a vakolat is indulóban van. A torony környezetében a lemezelést is meg kellene igazítani mert beáznak a falak.