Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus plébániaház

azonosító:
6716
törzsszám:
5827
szélesség (lat):
N 48° 1,918'
hosszúság (lon):
E 19° 56,885'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
plébánia
eredeti típus:
r.k. plébánia
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
454
település KSH kódja:
33525
földhivatal:
Salgótarján Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Fésűs beépítésű, téglalap alaprajzú ház, kontytetővel. Udvari homlokzata előtt falazott oszlopos-mellvédes tornác húzódik. Az épület hátsó része és a tető fele el van bontva. Egytraktusos, helyiségei részben pórfödémesek, az utcai szoba földpadlós. Pincelejárat a ház végéből. Valószínűleg a földbirtokos Szakáts család építtette.
külső leírás:
Szalagtalan fésűs, utcafrontos beépítésű egysoros, részben alápincézett épület. Tetőzete palával borított sátortető, részben beomolva, jelentős pala-hiányokkal. Falazata tégla-vályog, tapasztva, fehérre meszelve. Oldaltornáca téglaoszlopos és mellvédes, téglával burkolt, a még ma is meglévő utolsó szakasz végén az udvar felől nyíló pincelejáróval. Utcai homlokzata 2 ablaktengelyes, udvari homlokzatának jelenleg is meglévő szakasza 3-1-1 tengelyes, ebből a negyedik ajtó. Az ablakok eredeti, hatszemes nyílászárók. Az épület folytatásában egykor megvolt vélhetően gazdasági rész mára már elbontva.
állapot leírása:
Részben már lebontva.

Állapotjelentések

2014.08.31 10:36 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 1,917' E 19° 56,885' - pont: 28

Valahogy az elmúlt években ( hat év ) az épület állapotában változás nem történt. Amennyiben még sokáig így marad, lehet újra kezdeni a felújítást.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.