Megújulásunk támogatója:  

Zichy-Vay-kastély

azonosító:
6724
törzsszám:
5711
szélesség (lat):
N 47° 59,540'
hosszúság (lon):
E 19° 20,338'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
268, 269/1
település KSH kódja:
27915
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori parkjának megmaradt részén, szabadon álló, téglalap alaprajzú, kétszintes, kontytetős épület, sarkain átlós tengelyű, hagymasisakos tornyokkal. Bejáratai timpanonos előépítmények, kosáríves nyílásokkal a K-i és a Ny-i homlokzat közepén. Megközelítésük lépcsőn, illetve hídon át lehetséges. K-i homlokzatán kosáríves nyitott árkádok. Kéttraktusos, boltozott helyiségekkel, mennyezeti stukkókkal. A 18. század elején épült. 1740 után a Sréter család birtokába került, valószínűleg ők bővíttették a 18. század második felében. A gróf Zichy, majd a Vay család a 19. században volt birtokosa.
külső leírás:
Parkban szabadon álló, kétszintes épület. Téglalap alaprajzú, sarkaihoz átlósan tornyok kapcsolódnak, hosszabbik homlokzatai középrizalitosak. A kastély törzse és a nyugati homlokzat középrizalitja nyeregetetős, cserépfedéssel; a toronysisakokra zsindely fog kerülni. A nyugati- /fő- / homlokzati rizalitban elhelyezkedő főbejárathoz kétkarú lépcső, a keleti- /hátsó- / homlokzati bejárathoz az e homlokzat előtt húzódó árok miatt hidacska vezet.
A főhomlokzat árkádsoros kialakítású. Az árkádok kosárívekkel záródnak, pilaszterekre támaszkodnak, és bemélyedő tükrökben helyezkednek el. Hasonló kialakítású a hátsó homlokzat rizalitja is.
Az ablakok állótéglány alakúak, kereteletlenek, egyenes szemöldökpárkányuk középrésze szegmentívesen meghajlik. Ugyanilyen a főbejárati rizalit főpárkánya kváderekből rakott, az ív fölött az orommezőben ugyancsak félkörívvel záródó, kereteletlen nyílás.
Az alsó szint bejárata a kétkarú lépcső alépítményében nyílik, félkörívesen záródik és kerete ugyancsak kváderekből készült.
A főhomlokzat 1+2+1+2+1 tengelyes, az oldalhomlokzatok 4-4, a hátsó homlokzat 1+2+1+2 tengelyes.
állapot leírása:
Építési terület.
Jelenleg használaton kívül, építés alatt; lakófunkcióra alakítják vissza.

Állapotjelentések

2016.08.18 12:25 ngabi állapot: 5 - pont: 43

Kifogástalan állapot

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.


Kapcsolódó Légből kapott képek

Hagymakupolás saroktornyaival igen látványos és különleges formája van a mohorai Zichy-Vay kastélynak, és ez a magasból mutatkozik meg a leginkább.