Kálvária, kápolnával és harangtorony

Szent Anna
kápolna
r.k. kápolna
kálváriakápolna
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A temetőben szabadon álló kálvária és a tőle D-re harangtorony. A kálvária kör alaprajzú építmény, alul kápolnával. A tetején, kőmellvédes teraszon elhelyezett Kálvária-szoborcsoport: fából készült feszület, rajta festett korpusz, pléhlemezből, előtte Mária és Szent János evangélista kőszobra (Dunaiszky Lőrinc ?). A teraszra kétoldalt kőmellvédes lépcsők vezetnek. A lépcsőpihenő alatt a kápolna aedikulás bejárata, íves timpanonjában felirattal: 1826. A kápolnában íves oltárasztal és padok. Építtette Szirmay Apollónia 1826-ban. A harangtorony négyzetes alaprajzú, kétszintes épület, sátortején kereszttel.
külső leírás:
Szabadonálló, kör alaprajzú épület. Belsejében Szent Anna-kápolna, melynek szegmensíves záródású ajtónyílását két, oszlopszékről emelkedő toszkán oszlop fogja közre; fölöttük íves timpanon, benne felirat: " JÖJJETEK HOZZÁM MINNYÁJAN / AKIK MUNKÁLKOTTOK ÉS TERHELVE VAGYTOK / ÉS ÉN MEG NYUGOTLAK TITEKET / ANNO 1826". Kétoldalt félkörablakok. Az épület terasznak kiképzett tetejére kétoldalt lépcsők visznek fel, a lépcsők és a terasz is kőmellvédes: zömök pillérek közötti mellvédszakaszok, kiemelkedő tükrökkel díszítve. A teraszon Mária és Szent János evangélista kőszobra. A feszület fából, rajta pléhlemezből kivágott, festet korpusz.

A harangtorony szabadon álló, négyzetes alaprajzú, kétszintes épület, törtvonalú gúlatetővel, palafedéssel, tetején vaskereszt. Lábazat és egyrészes párkány fut rajta körbe, a falmezők szintenként vakolatkeretben, a nyílások ugyancsak vakolatkeretesek. Az alsó szint oldalain különböző nyílások: az egyiken szegmensíves záródású ajtó, az ezzel átellenesen fekvő ovális alakú ablak. A felső szint mindegyik oldalát félköríves záródású, záróköves ablak töri át.

Változatlanul kiváló állapot.