Magtár

Ipari műemlék
raktározási létesítmény
élelmiszeripari raktár
magtár
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori telkének megmaradt részén álló épületek: a Dózsa György u. felé a magtár, a Szondi u. felé az istálló. Közöttük a mindkettőhöz nyaktaggal kapcsolódik az 1980 körül épült kultúrház. A magtár szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület nyeregtetővel, csehsüveg boltozatos belsővel. K-i homlokzata előtt a kultúrházba vezető folyosó. Az istálló L alaprajzú, földszintes épület, Szondi utcai homlokzatának közepén erőteljes kiülésű, timpanonos rizalittal, az L két szárának találkozásában meredek tetejű, pavilon jellegű épületrésszel, a Szondi utcai szárny másik végén pedig alacsonyabb, négyzetes alaprajzú épületrésszel. Nyeregtetője az L szárainak vége felé lekontyolt, a rizalit fölött haránt irányú, a túlsó végén lekontyolt. A pavilon sátortetős. Belseje átalakított. A szomszédos Reviczky-kastély (trsz.: 10128) melléképületei voltak. A magtár 1812-ben épült, az istálló valószínűleg a kastély 1891-es átépítése körül.
külső leírás:
Szabadonálló, téglalap alaprajzú földszintes épület nyeregtetővel, cserép héjazattal. Lábazat és egyrészes párkány fut körbe rajta. Hosszabbik homlokzata 6, rövidebbik 1 tengelyes. Az ablaknyílások fekvő téglalap alakúak. A rövidebbik oldalon kisméretű ajtónyílás a földszint középtengelyében, az orommezőben kétszer akkora nyílás, a középtengelytől kissé eltolva, legfölül körablak.
A magtárat a kultúrházzal üvegezett folyosó köti össze, ugyanígy a kultúrházat az istállóval.

Az istálló szabadonálló, L alaprajzú, földszintes épület kontytetővel (ill. -tetőkkel), cserépfedéssel. A különböző épületrészek különböző párkány- ill. gerincmagasságúak. Az épületen lábazat és teljes ill. egyrészes párkány fut körbe. A Szondy u-i homlokzatot timpanonos lezárású, erőteljes középrizalit tagolja, az L két szárának találkozásánál franciás jellegű, meredek tetővel, tetőablakokkal ellátott, pavilonszerű épületrész emelkedik, a Szondy utcai szárny végéhez alacsonyabb, négyzet alaprajzú elem kapcsolódik.
Az ablakok állótéglány alakúak, eredetileg valószínűleg mindegyik talpkővel és füllel ellátott, tagolt szalagkeretes volt, könyöklőpárkánnyal, mára azonban soknak már eltűnt a keretelése. Az eredeti ajtónyílások tagolt szalagkeretesek. A középrizalit középtengelyében egykor volt félköríves kaput befalazták, az oromzati falnyílások közötti falfelületeket lizánák tagolják. A körablakot úgyszintén.

Sajnos változás nem történt.