Reviczky-kastély és kiskastély

Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori parkjának megmaradt részén, szabadon álló épületek: kastély és kiskastély. A kastély téglalap alaprajzú, emeletes, DK-i homlokzata sarkain toronyszerű rizalitokkal, ÉNy-in tornyokkal. DK-i homlokzatán timpanonos középrizalit, előtte kocsiáthajtó, tetején terasszal. ÉNy-i homlokzata középtengelyében erőteljesen előreugró, emeletes, törtívű oromzattal lezárt előépítmény, emeletén kovácsoltvas-rácsos erkéllyel. Az épületrészeket egymástól részben független manzárdtetők fedik. A földszinten teknőboltozatos és csehsüveg boltozatos helyiségek, építés kori állapotú lépcsőház, kovácsoltvas korláttal, néhány 19. század végi nyílászáró. Melléklépcsőházak az épület két szélén, pincelejárat kívülről. A kiskastély egy L alaprajzú, emeletes és egy ehhez kapcsolódó, téglalap alaprajzú földszintes részből áll, kontytetős. A kastélyt gróf Klobusitzky István építtette 1770 körül, 1891-ben Blaskovich Miklós átalakíttatta, dr. Reviczky Tibor 1910 körül birtokolta. A kiskastély 19-20. századi. Az együtteshez tartozik a magtár és a mellette álló istálló (trsz.: 9420).

A kastélyt teljesen felújították, általános iskola működik benne.